{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Pogledajte šta je ostalo iza zatvorenih vrata Zemaljskog muzeja

4.10.2012. u 15:37
5
60
Pogledajte šta je ostalo iza zatvorenih vrata Zemaljskog muzeja
5
Zemaljski muzej, najstarija i najznačajnija kulturna institucija u BiH, zatvoren je 4. oktobra. Iza vrata zakovanih daskama ostalo je blago - muzejski eksponati, bogat bibliotečki fond, botanički vrt, a ostao je i dragulj koji simbolizira bh. multikulturalnu tradiciju - Sarajevska Hagada. Sada, kada više nemate priliku ući u Zemaljski muzej, barem virtuelno prošetajte i pogledajte postavku.


Zemaljski muzej u BiH osnovan je 1888. godine, bio je smješten u neuslovnim prostorijama, preživio tri rata, razaran je i uništavan, ali su ljudi i u najtežim situacijama, rizikujući svoj život, provlačeći se između granata i snajperskih metaka, spašavali muzejske eksponate i knjige. Muzej je opstajao zhavaljujući donacijama i radnicima, a kultura je padala na sve niže grane.

Iz Sarajeva je 4. oktobra 2012. u svijet otišla sramotna poruka - nakon 124 godine najznačajnija kulturna institucija u BiH je zatvorena. Vijest o tome su prenijeli brojni svjetski mediji, istučući kako su zakovana vrata institucije u kojoj se čuva Sarajevska Hagada, jevrejska sveta knjiga nastala u Barceloni u drugoj polovini 14. stoljeća, koja je nakon velikog izgona Jevreja iz Španije, 1492. godine, krenula na svoj put prema Sarajevu.

U Zemaljski muzej ne možete ući, ali ako to do sada niste učinili, virtuelno zavirite u najstariji kulturnu instituciju u BiH. Snimak zahvaljujući kojem možete virtuelno obići Zemaljski muzej objavljen je na stranici Visit my Country.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: