Pripreme za spektakl u Zetri
0

Pogledajte scenu koja se gradi za predstavu "Evropa danas"

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sarajevska publika imat će priliku da 28. aprila u olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" pogleda spektakl Miroslava Krleže "Evropa danas" u režiji Harisa Pašovića. U ponedjeljak je počela gradnja scene za predstavu, a organizatori obećavaju vrhunski multimedijalni ugođaj.

Prostor olimpijske dvorane "Juan Antonio Samaranch" bit će u potpunosti preuređen kako bi odgovarao potrebama za koprodukcijski spektakl East West Centra iz Sarajeva i Slovenskog Narodnog Gledalisca iz Maribora.

Za premijeru predstave "Evropa Danas" bit će instalirana vrhunska tehnička oprema. Spomenimo samo da iz Novog sada stiže osam tona rasvjetne opreme, a svakako iznajmljeni su i video segmenti, te obezbijeđeno vrhunsko ozvučenje.

Nakon velikog uspjeha u Sloveniji i izvrsnih kritika, predstava "Evropa danas" u režiji Harisa Pašovića bit će izvedena i pred sarajevskom publikom. Zbog velikog interesovanja 28. aprila igrat će se dvije predstave i to u 19:00 i 21:00 sati.

U predstavi "Evropa danas" igraju Miki Manojlović, po mnogima najveći balkanski glumac ikad, koji Krležinu misao pretvara u život i Edward Clug, nova evropska koreografska zvijezda i višestruko nagrađivani internacionalni plesač.

U predstavi uživo svira 16 kompozicija slovenački kultni avangardni bend "Laibach", evropski klasik, te jedna od najkontroverznijih muzičkih grupa sa ex-jugoslovenskih prostora i inspiracija svjetski poznatim bendovima kao što je Rammstein.

“Evropa danas” je rađena prema Krležinom istoimenom eseju u kojem je analizirao Evropu i evropsku ideju, vrhunski inteligentno, raskošno educirano i nadahnjuće zabavno.