Kultura
81

Pod sloganom "Mizoginijo, čuvaj se!" u Sarajevu počeo festival ženske umjetnosti

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu, uz slogan "Mizoginijo, čuvaj se!", otvoren 9. po redu PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH.

PitchWise, koji organizuje Fondacija Cure, je festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, a okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija iz države, regije i svijeta.

Ove godine će na PitchWiseu svoje radove predstaviti preko 50 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Meksika, Njemačke, Švedske, Velike Britanije i Libana. Ove godine, očekuje se da će Festival posjetiti oko 200 učesnica i učesnika.

"Ovogodišnja tema je 'Mizoginijo, čuvaj se!', jedna od ključnih rečenica i slogana četvrtog vala feminizma. Pokušale smo da vidimo dokle smo došle danas i šta danas rade mlade aktivistkinje širom svijeta kako bi poboljšale status žena u svojim lokalnim zajednicama, državama i globalno. Ove godine ćemo se vraćati u prošlost i prisjećati se žena iz prošlosti u Bosni i Hercegovini i u regiji", kazala je Vedrana Frašto, članica udruženja Cure.

Ona je pojasnila kako za cilj Festival imaju uvođenje četvrtog vala feminizma kao jedan od novih načina propitivanja toga na koji način feministkinje na Zapadu postižu svoje ciljeve. Pored toga, učesnice Festivala će ove godine imati priliku slušati predavanja teoretičarki koje dolaze sa Istoka i koje će predstaviti njihovo gledište na položaj žena, te govoriti o tome na koji se način one zalažu za ravnopravnost spolova u mjestima gdje je ravnopravnost još uvijek dalek pojam.

Ovogodišnji PitchWise je otvoren izložbom autorica Merise Bašić (Sarajevo), Melise Breto (Sarajevo), TKV Aleksandre Petković (Srbija) i Marije Acha Kutscher (Meksiko), koje su postavljene u galeriji Mak u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Festival donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije, koncerte, partyje, projekcije filmova... Tu su radionice o veganstvu, graffitima, socijalnim medijima, art i video, zatim plesno-vokalne radionice i mnoge druge. Tu je i muzički dio Festivala koji će se održavati u Kriterionu, gdje će nastupiti Sajsi MC, band ZAA, Dijana Tepšić, Nina Hudej i dr.

Ulaz na sva dešavanja PitchWise-a je besplatan, a detaljan program možete pronaći na web stranici Fondacije Cure.