Jazz koncert
143

Pod mentorstvom Sinana Alimanovića promovisan album studenata Muzičke akademije u Sarajevu

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U Bošnjačkom institutu | Fondacija Adil Zulfikarpašić održana je promocija historijskog albuma "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu". Riječ je o prvom, historijskom jazz koncertu studenata Muzičke akademije u Sarajevu, koji je realiziran pod umjetničkim mentorstvom profesora Sinana Alimanovića.

Album "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu" je snimak jazz koncerta koji je održan 16. marta 2017. godine u Maloj sali Muzičke akademije, a realiziran je uz podršku dekana dr. Senada Kazića koji je rekao kako je ponosan što je Muzička akademija prvi put izdala CD jazz koncerta koji je realizovan na veoma visokom i ozbiljnom nivou.

Sinan Alimanović koji je u ovoj priči imao ulogu mentora rekao je da mu je čast što je svojim studentima ukazao na značaj jazza kao univerzalnog jezika.

Na koncertu su nastupili studenti jazza: Zlatan Božuta, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Vedran Vujica, Šejla Grgić, Haris Kartal, Ariana Piknjač, Dario Kos, te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović. Ovaj važan muzički dokument bilježi muziciranje mladih jazz instrumentalista i njihovo poimanje jazza, predstavljeno u različitim instrumentalnim i vokalno – instrumentalnim formacijama malih sastava jazz combo banda (solo, duet, trio, quartet i quintet). Mladi band leaderi izveli su neke od najznačajnijih jazz standarda koji su obilježili historiju jazz muzike, kao i kompoziciju domaćeg autora.