Kultura
74

Počeo SFF: Bernalu Počasno Srce Sarajeva, Božo Vrećo zapjevao na Open Airu

Piše: A. Dž.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sjajnom izvedbom sevdalinke "Sinoć sam ti Safo dvoru dolazio" Božo Vrećo označio je početak ceremonije otvaranja 20. Sarajevo Film Festivala, te atraktivnog programa Open Air.

Za razliku od prethodnih godina kada je ceremonija otvaranja počinjala nakon crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta, ove godine, u kojoj SFF slavi 20. rođendan, otvaranje Festivala počelo je u Ljetnom kinu HT Eronet.

Domaćin otvaranja bio je glumac Adnan Hasković koji je goste uveo u devetodnevni praznik filma u glavnom gradu BiH.

Hasković je podsjetio na historiju festivala kazavši da festival svake godine dodjeljuje nagrade onima koji su svojim djelima obilježili filmsku umjetnost.

Bio je to uvod za dolazak meksičkog glumca Gaela Garcije Bernala na scenu. Upravo on je jedan od ovogodišnjih dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.

Bernal je gledatelje u prepunom kinu Metalac pozdravio riječima "Dobro veče, drago mi je" što je izazvalo oduševljenje publike u prepunom Metalcu.

On se začudio što se ovaj film upravo sada prikazuje u Sarajevu budući da je snimljen 2000. godine.

"Film je sniman s puno svjetla posebnom tehnikom prije 16 godina i tada nisam mogao ni zamisliti da će se sada prikazati ovdje", rekao je Bernal požalivši se publici da mu je izgubljen prtljag na putu za Sarajevo.

Nakon ove kratke svečanosti, u Open Airu je prikazan film "Pasja ljubav" iz 2000. u kojem Bernal glumi glavnu ulogu.

SFF