Kultura
0

Počeo festival Kustendorf, stigao i Bora Čorba

Anadolija
Sedmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf svečano je otvoren danas. Festival će se do 23. januara održavati u Drvengradu na Mokroj Gori, a kao i prethodnih godina posvećen je budućim filmskim stvaraocima i velikanima svjetskog autorskog filma.

Ove godine, petnaest filmova iz Francuske, Singapura, Izraela, Južne Koreje, Meksika, Poljske, Srbije, SAD, Kine, Irana i Slovačke takmičit će se za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a međunarodni žiri sastavljen je od sljedećih članova: francuska glumica argentinskog porekla Bérénice Bejo, koja je ujedno i predsjednica ovogodišnjeg žirija, meksički scenarista i reditelj Guillermo Arriaga i srpski scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Osim najboljih filmova, i ove godine dodjeljena i nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač", a kome će pripasti, ove godine će odlučiti veliki svjetski direktor fotografije i dobitnik dva Oskara Januš Kaminski i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.

Selektor takmičarskog programa, Kustendorfa je i ove godine Dunja Kusturica.

Pored takmičarskog programa festivala, za šest dana trajanja pripremljeni su i drugi programi, kao što su "Savremene tendencije", "Novi autori", "Američki novi talas" i "Muzički program".

Savremene tendencije je program u kojem se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljaju njihovi autori, koji su gosti festivala, a nakon projekcija svojih filmova, oni će održati i radionice.

Neki od filmova u okviru ovog programa su: "Prošlost Asgara Farhadija", film Gianfranca Rosija Sveti Gral koji je 2013. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, zatim "Gospođica Nasilje", Aleksandrosa Avranasa, dobitnika Srebrnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, film Paola Sorentina "Velika Lepota", koji je dobio nagradu za najbolji evropski film 2013. godine.

Program Novi autori predstavlja debitantske dugometražne filmove autora, a ove godine bit će prikazani jedan igrani i dva dokumentarna dugometražna filma, čiji su autori iz Srbije.

U okviru programa Američki novi talas bit će prikazani američki subverzivni filmovi nastali sedamdesetih godina u epohi koja se u historiji filma naziva Novi Holywood. Sastavni dio programa bit će predavanje Emira Kusturice posvećeno ovim filmovima.

Nakon projekcija filmova i radionica, svake večeri, posjetioci će imati priliku da uživaju u Muzičkom programu, u okviru kojeg će ove godine nastupati: francuska zvijezda Isabelle Geffroy, poznata kao ZAZ, rok bend iz Srbije Riblja čorba, zatim Mostar sevdah reunion, koji će predstaviti sevdah, rumunska atrakcija Mahala Raj banda, i Emir Kusturica i No Smoking Orkestra.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2014 organizuje "Rasta international", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO, javlja novinar Anadolu Agency (AA).