{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli radovi na rekonstrukciji dijela krova Historijskog muzeja BiH

F
1.9.2015. u 19:04
301
5
Počeli radovi na rekonstrukciji dijela krova Historijskog muzeja BiH
301
Počeli radovi na rekonstrukciji dijela krova Historijskog muzeja BiH
Foto: Davorin Sekulić / Klix.ba
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je uz finansijsku pomoć Posebnog fonda američkog ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, Ambasade SAD-a u BiH, u iznosu od 66.850,00 USD, počela sa implementacijom projekta rekonstrukcije dijela krova (kubusa) Historijskog muzeja BiH u Sarajevu.
Radovi na rekonstrukciji dijela krova Historijskog muzeja BiH počeli su danas. Radove će izvesti Neimari d.o.o., dok je nadzor povjeren Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a trebaju biti završeni u roku od 60 dana, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ovi radovi podrazumijevaju zamjenu postojeće hidroizolacije i termoizolacije, te zamjenu krovnog svjetlarnika iznad galerije. Ostale aktivnosti u sklopu Projekta će biti realizirane do kraja ove godine.

Historijska građevina - Zgrada muzeja revolucije (Zgrada Historijskog muzeja BiH) u Sarajevu posjeduje visoku ambijentalnu i historijsku vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Marijin Dvora u Sarajevu.

Objekat je plod stvaralačkog izraza poznate zagrebačke škole arhitekture i predstavlja jednu od najznačajnijih izvedbi u oblasti savremenog stvaralaštva druge polovine XX vijeka Bosne i Hercegovine i šire, kada se osjetio veliki privredni zamah, koji je utjecao i na oblasti kulture, odnosno arhitektonskog stvaralaštva.

Radovi na izgradnji muzeja počeli su 1959. godine, a završeni su 1963. godine.

Tokom svog postojanja Historijski muzej BiH upriličio je više od 200 muzejskih izložbi i tri stalne muzejske postavke.

Proteklih decenija objekat Historijskog muzeja BiH bio je zapušten, prokišnjavao je krov i nisu radile instalacije grijanja.

Početkom 2012. godine obilne snježne padavine su dodatno pogoršale stanje posebno krovne konstrukcije. Hitnom intervencijom spriječeno je njeno urušavanje iznad glavnog izložbenog prostora, međutim prokišnjavanje objekta nije zaustavljeno. Sa fasada otpadaju kamene ploče, što predstavlja veliku opasnost za prolaznike.
Iako se nalazi u lošem stanju, objekat i danas predstavlja markantnu tačku ovog dijela grada.

Planirani radovi na rehabilitaciji krova imaju za cilj sprečavanje daljeg propadanja objekta, a u cilju trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika, potrebno je provesti i ostale konzervatorsko-restauratorske radove, odnosno radove tekućeg održavanja.

"Naglašavamo da je i ovaj projekt rehabilitacije od izuzetnog značaja ne samo za identitet grada Sarajeva, nego i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu. Osim njegove važnosti s aspekta provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, on predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlade SAD-a koja se odvija putem Ambasade SAD u Sarajevu", saopćeno je iz ove komisije.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2012. godine donijela je Odluku kojom se istorijska građevina - Zgrada muzeja revolucije (zgrada Historijskog muzeja BiH) u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: