Kultura
31

Zimski problemi Historijskog muzeja: Krov još uvijek prokišnjava, iščekujemo početak radova

Piše: I. P.
Iako se na rekonstrukciju pojedinih dijelova zgrade Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine prije 12 mjeseci gledalo s optimističnim predviđanjima koja su početak radova smještala u proljeće 2015. godine, to se nažalost nije dogodilo.
Elma Hašimbegović
Elma Hašimbegović

U razgovoru s Elmom Hašimbegović, dorektoricom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, razjasnili smo trenutno stanje u ovoj kući čuvanja bh. povijesti, blisku budućnost te probleme i rješenja.

U kojem stadiju su radovi ili priprema za radove na krovu ili bilo kojem ključnom dijelu zgrade Muzeja?

Projekat rekonstrukcije krova Muzeja koji finansira Fond američkog ambasadora za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, dobila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH. Nadzorni organ je Arhitektonski fakultet Sarajevo. Izvedbu radova krova Muzeja je dobila firma Neimari koja ima 60 dana da završi posao. Mi ih željno iščekujemo da počnu raditi.

Pored toga, kako se Muzej piprema za jesen i nadolazeću zimu s obzirom na izuzetno teške uslove rada?

Muzej operira u dva modula: onda kada funkcioniramo kao normalni muzej organizujući različite aktivnosti u skladu sa svojom misijom: izložbe, radionice, seminare, rad s djecom u vanjskim i unutrašnjim prostorima muzeja, i onda kada to sve isto radimo, ali u hladnim, neuslovnim prostorijama, bez grijanja i sa krovom koji prokišnjava.

Nažalost, upravo ulazimo u ovu drugu, zimsku fazu, kad dočekujemo gostujuću izložbu iz Beograda o svakodnevnici u socijalističkoj Jugoslaviji, događaje u vezi sa sedamdesetogodišnjicom Muzeja, promocije izdanja kolega iz Banje Luke, otvaranje "Otvorenog depoa" kao dijela projekta "Zbirka po Zbirka" podržanog od Ministarstva civilnih poslova BiH i mnoge druge događaje, u muzeju koji nema riješeno grijanje i koji prokišnjava, kada našim posjetiocima nismo u stanju pružiti uslove dostojne jedne kulturne institucije. Srećom, oni to znaju i razumiju, i usprkos svemu dolaze. A iako se sada čini predaleko, sa sigurnošću znamo da će, prije ili kasnije, opet doći proljeće.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Da li se stanje na bilo koji način poboljšalo ako uporedimo današnju situaciju i stanje iz 2014. i ranijih godina?

Nijedna godina nije ista i mora se promatrati odvojeno. Godina 2014. nije bila ista kao 2012. i 2013., a i 2015. se razlikuje od ostalih, i ta vrsta nesistematičnosti priliva sredstava od nadležnih ministarstava i neizvjesnosti su posljedica situacije neriješenog statusa i neredovnog finansiranja i ujedno naša najveća frustracija. Primjera radi, 2014. godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta preko transfera za kulturu podržalo Muzej i omogućilo relativno uspješnu godinu, omogućavajući da relaksiranije radimo ono što svakako radimo i dalo nadu da bi to mogla biti ustaljena praksa.

No, to se nažalost nije dogodilo, Federalno ministarstvo kulture je ove godine potpuno diglo ruke od nas i potpuno nepravedno i nelogično nas vratilo na priču o apliciranju na projekte i novu neizvjesnost. Federacija BiH se ne pojavljuje ni kao potpisnik Memoranduma o finansiranju institucija kulture, što smatramo vrlo zabrinjavajućim. U 2015. Muzej je dobio samo sredstva od Ministarstva kulture KS u iznosu od 3.900 KM mjesečno, što su ujedno i jedina sredstva s kojim operiramo. Ostaju nam još tri mjeseca do kraja godine da vidimo hoće li se šta promijeniti i nada da će se Memorandum o finansiranju sedam institucija koji su potpisali premijeri nekih kantona i načelnici određenih općina pokazati kao sretno rješenje za naredni period.

Sa tim nadama, ali i velikom neizvjesnošću ulazimo u 2016. godinu. To se naravno ne odnosi na planove muzeja. U ovom trenutku mogu najaviti dvije velike gostujuće međunarodne izložbe, savremene u pristupu i načinu prezentacije, koje bi trebale dovesti Muzej u centar kulturnih zbivanja. Jedna je u saradnji sa Goethe institutom i bavi se '80-im godinama prošlog stoljeća. Druga izložba je u potpunosti namijenjena djeci i vjerujemo da će hiljade djece učiti i uživati u muzeju“.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Šta možemo očekivani sljedeće godine, odnosno, da li možete prezentovati plan Muzeja i njegove restauracije za 2016.?

Što se tiče planova za rekonstrukciju zgrade, u 2016. ćemo, vjerujem, ući sa riješenim problemom krova od sredstava Fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog i historijskog naslijeđa. Isto tako, želim vjerovati da su naše komšije iz Ambasade SAD-a prepoznale važnost ulaganja u rekonstrukciju zgrade koja nije samo važan arhitektonski objekat, mada to nesumnjivo jeste, nego zbog toga i šta ona čuva i važne funkcije u kulturi i obrazovanju koju obavlja, i da je krov tek početak.

U isto vrijeme, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH tražimo načine da nađemo sredstva za sistematičnija ulaganja u zgradu. Hoće li to biti rješavanje prioritetnog problema grijanja ili rekonstrukcije nekog drugog dijela zgrade, ovisi o potencijalnim partnerima i donatorima. Ono što se u ovom trenutku čini izvjesno je podrška lokalne vlasti, tj. Općine Novo Sarajevo, da sredimo vanjski zid muzeja. Jer ono što smo shvatili i koristimo kao strategiju je da, samo uključivanjem različitih aktera, podrške različitih nivoa vlasti, od lokalne do državne, međunarodnih partnera, civilnog društva, ali i pojedinaca u priču o rekonstrukciji, možemo dobiti zgradu dostojnu Sarajeva i funkcije koju obavlja“.