Poseban ambijent
273

Počela 50. Kolonija skulptora Ostrožac: Galerija i art-terapija pod vedrim nebom

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Stari grad Ostrožac u Cazinu narednih dana bit će domaćin jedinstvene i prepoznatljive manifestacije iz svijeta kiparstva, Kolonije skulptora "Ostrožac", koja ove godine obilježava 50. godišnjicu.

Kolonija je počela danas okupljanjem umjetnika koji će pokloniti gradu Cazinu i ljubiteljima ove umjetnosti nova kiparska djela.

U radu 50. Kolonije skulptora sudjeluju akademski kipari Darko Šobot i Samir Sućeska iz BiH, Milija Stojanović iz Crne Gore, studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i budući akademski kipari Sara Hadžiefendić, Medina Sipović i Hanna Dujmović.

Art-terapija za umjetnike

Kako je za Klix.ba kazao Darko Šobot, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Kolonija je počela Školom kamena koja se održava već sedmu godinu, a koja je nastala kao produkt saradnje JU Kulturni centar Cazin i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

"Sa nama su tu studenti kiparstva i njihov mentor Samir Sućeska. Kolega Stojanović i ja smo učesnici Kolonije, on će raditi jednu geometrijsku formu i oblik, dok ću ja raditi lobanju konja simbolizira moju emociju i odnos naspram vremena i prostora u kojem živimo", istakao je Šobot.

Prema njegovim riječima, rad u ovakvom ambijentu jedinstven je u Evropi, pa možda i u svijetu.

"Danas je popularan termin art-terapija. Ako je išta art-terapija, onda je to definitivno rad u ovakvom ambijentu i prostoru. Naprosto, lijek za dušu", govori Šobot.

Studentima sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva ovo je prvo iskustvo rada na monumentalnoj skulpturi u kamenu, ali i prvi put da rade na otvorenom prostoru.

"Prvi put sam u Cazinu i Starom gradu Ostrožac i izuzetna mi je čast što sam dio ovog programa. Vjerujte da je nakon osam godina srednje škole i fakulteta ovo najbolje iskustvo koje imam. Sinoć nisam mogla spavati zbog treme. Trenutno radim bez skice, jer sam htjela da vidim kakav će biti kamen i sami materijal. Rekla bih da ovo može biti idealna terapija za sve one koji imaju problema sa stresom i živcima, dok je za umjetnike jedinstven prostor za rad", istakla je Medina Sipović, studentica četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti.

Kolonija prvi put održana 1967. godine

U izradi salonskih skulptura u terakoti sudjelovat će i cazinski umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić. Kasumović je, inače, bio dugogodišnji upravitelj Kolonije i učesnik prve Kolonije.

"Kao što ovi studenti danas doživljavaju svoja djela, tako sam ja doživljavao tu prvu Koloniju koja se 1967. godine održala u Gradskom parku u Bihaću, kada je postavljeno sedam kamenih blokova. Te su prve skulpture uradili izabrani umjetnici iz bivše države i oni se i danas nalaze u Bihaću. Dvije godine nakon toga, odnosno 1969., Kolonija je premještena u Stari grad Ostrožac. Radi se o jedinstvenoj galeriji monumentalnih skulptura pod vedrim nebom, a naš cilj je da ovo jednog dana bude i muzej na otvorenom", rekao nam je Kasumović.

Za razliku od prethodnih Kolonija, koje su realizirane u tri faze, ove godine svi umjetnici rade zajedno.

"Kulturni centar Cazin učinio je sve kako bi 50. Kolonija skulptora Ostrožac bila organizirana na najbolji način do sada, a manifestaciju su podržali i Grad Cazin, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Fondacija za umjetničko-scenske djelatnosti“, kazao je Emir Šarić, direktor Kulturnog centra.

On je istakao da nije bilo jednostavno svih ovih godina održati Koloniju, zbog devastacije i ratnog perioda.

"No, skulpture su tu, očišćene, obilježene i u narednom periodu planiramo to podići i na viši nivo", kaže Šarić.

Pored umjetnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije, svoja djela u Starom gradu Ostrošcu proteklih godina ostavljali su i umjetnici iz Japana, Francuske, Njemačke, Češke i brojnih drugih zemalja.

Kolonije skulptora "Ostrožac" trajat će do 24. maja.