Tri organizacije
3

Po uzoru na Miss Irby: Budite dio promjena koje želite vidjeti u svom društvu

Klix.ba
Tri organizacije (Dobre Kote, Udruženje Svaki Student i fondacija Izvor) prvi put realiziraju "The Miss Irby Project" čija je ideja ohrabriti mlade ljude da budu dio promjena koje žele da vide u svom društvu.

Inspiracija ovog projekta je Engleskinja Adeline Paulina Irby, koja je prije 150 godina došla u Sarajevo i započela školu za siromašne i djevojke. Ideju će realizovati kroz edukaciju i praktični rad u školama te kroz reparaciju javnih prostora.

Prva predavanja o životu Adeline Pauline Irby održana su u Trećoj gimnaziji, Drugoj gimnaziji i Medicinskoj školi Bjelave u prethodne tri sedmice. Na predavanjima su imali priliku da čuju sve o Miss Irby-nom životu i radu, gdje su bili izazvani da potpišu obećanje za Miss Irby i gdje su imali priliku da se uključe u praktičan rad projekta, a to je reparacija javnog prostora u okolini škole koju pohađaju.

Prvi seminar o praktičnom radu održan je u subotu, 8. aprila, u prostorijama udruženja "Svaki Student", na kojem se odazvalo oko 30 učenika. Seminar je održala predstavnica Dobrih Kota Smirna Kulenović koja je pričala o završnim projektima i svim drugim resursima i sredstvima kako bi jedan takav projekt bio održan. Na kraju seminara učesnicima je dat zadatak da razmišljaju koji prostor žele da repariraju i gdje bi se projekat trebao započeti. Dodatne konsultacije o projektu i prostorima koji će učesnici izabrati će se izvršiti u narednim sedmicama, a finalna realizacija bi trebala biti do kraja juna.

Ukoliko želite da pratite rad projekta ili da saznate dodatne informacije o istom, možete posjetiti stranicu projekta: www.missirby.com ili na fb stranici: Miss Irby project.