Svjedočanstvo države
409

Ploča sudije Gradiše potvrda je sistemski uređene Bosne koja je postojala prije više od 800 godina

Piše: E. M.
Ploča sudije Gradiše (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ploča sudije Gradiše u Muzeju grada Zenice dokaz je postojanja bosanskog sudstva, ali i postojanja vladara i svega onoga što danas čini jednu državu državom.

Ona je jedan od najvažnijih artefakata pronađenih i sačuvanih u zeničkom muzeju koji potvrđuje da je Bosna prije više od 800 godina bila samostalna i razvijena državna tvorevina.

U razgovoru za Klix.ba direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević je pojasnio da je to bila velika država s jasnim identitetom te da se Dan državnosti BiH ne može samo vezati za ZAVNOBIH.

"Ploča sudije Gradiše svjedoči da smo imali vladara koji je toliko bio dobar da i danas prije više od 800 godina živi izreka ‘Od Kulina bana i dobrijeh dana’, imali smo sudiju, zakonodavni sistem koji je malo gdje u Evropi tada postojao, jezik i pismo. Sve to govori da smo imali državu. Ko u to sumnja samo je njegov problem, a ko ne vjeruje neprijatelj je ove države kao i oni koji su je pokušali cijepati 1992. godine i mnogo ranije", kazao je Jašarević.

Dodao je da oni u muzeju čuvaju sjećanja na bosansku državu kroz pronađene dokumente, spomenike, ali i kroz svakodnevnu edukaciju posjetilaca.

"Mi insistiramo da ljudi vide ovu ploču, dopuštamo fizički kontakt s njom. Nije lako steći svijest o državnosti. Mi smo žrtve 700-godišnjeg uništavanja svijesti i državnosti, ali se trudimo da našim mladim i starijim posjetiocima prstom pokažemo njihovu državnost. Zakonodavnost kod nas ima kontinuitet i hvala Josipu Brozu Titu što je to cijenio i poštovao. Taj izuzetni čovjek nam je dao kartu za budućnost. Da on nije poštovao našu prošlost, ne bismo imali ni budućnosti", dodao je Jašarević.

Pojasnio je da su građani BiH suočeni s agresivnim oblicima nacionalizma iz susjednih ekspanzionističkih naroda koji tuđe teritorije osvajaju genocidom, silovanjem i rastjerivanjem.

"Imamo ljude koji ne mogu prihvatiti da su Bosanci. Svi se mogu osjećati kako hoće, ali naš predsjednik voli više Rusiju i Srbiju, to je drski hipokrata i bezobrazni licemjer. Onda imate neke koji više vole Tursku nego BiH i slično. Malo ima onih koji se drže onoga što je izvorno bosansko, naglasio je naš sagovornik.

Na kraju razgovora je pojasnio kako je ZAVNOBIH u Mrkonjić Gradu donio veoma značajnu ulogu za građane BIH, ali da se nacisti dižu u Evropi te da će doći kad-tad vrijeme da se ponovo narodi suoče s njima.

"Nadam se samo da će biti dovoljno demokrata. Oni koji ne vjeruju u državu, i koji kukaju da im ništa država ne daje su mali miševi koji nikada nisu čuli da i oni trebaju dati nešto za državu. Ima se posla, ali treba se raditi, a nemamo ni struke ni zvanja da radimo bolje plaćene poslove. Samo takvi kukaju. Godine su prošle pune muka, sad se trebamo školovati, raditi i boriti", zaključio je Jašarević.