Mistična atmosfera u SARTR-u
0

Ples derviša zadivio sarajevsku publiku

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com (Foto: P./Klix.ba)
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Mistična atmosfera večeras je vladala u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) gdje je publika imala priliku uživati u izvedbi turske grupe Destar. Potpuna tišina vladala je dok su se derviši Mevlevije hipnotično vrtjeli uz ritmove turske sufijske muzike.

Grupa koju vodi Ugur Erdem Urer, univerzitetski profesor na Afyon Kocatepe, osnovana je od strane mladih, akademski obrazovanih umjetnika 1996. godine, sa ciljem razvijanja visoko kvalitetne izvedbe plesa Sema.

I u tome su večeras uspjeli pred sarajevskom publikom, koja je za vrijeme izvedbe prosto upila atmosferu i uživala u ovom nekoliko stotina godina starom tradicionalnom religijskom obredu.

Prije početka nastupa publici je dobrodošlicu zaželio turski ambasador u Bosni i Hercegovini Ahmet Yıldız.

"Ovi hladni zimski dani su topliji zbog Sarajevske zime. Turski narod ima sreću da živi na velikom kulturnom nasljeđu, kojim se ponosimo. Bez obzira na to od koje civilizacije potiče naše nasljeđe, mi se njime ponosimo i nastojimo ga održati", poručio je.

Publici se obratio i Ibrahim Spahić zahvalivši SARTR-uu na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i ponosno kazavši kako je "sarajevska publika najbolja publika".