Kultura
5

Pjesničkim stihovima otvoreni Sarajevski dani poezije

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Čitanjem stihova pjesnika iz BiH, regije i Evrope, u kinu Kriterion je, uz prigodnu svečanost, otvoreno 52. izdanje međunarodne pjesničke manifestacije Sarajevski dani poezije.

Svečani program otvorio je Jusuf Brkić izvedbom bosanske sevdalinke na sazu, nakon čega su goste i učesnike manifestacije pozdravili predsjednik Društva pisaca BiH, koje i organizira ove dane, Amir Brka, i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Da u ukupnoj bh. društvenoj situaciji i odnosu države prema kulturi, pa i Društvu pisaca BiH, rječito govori oscilacija sadržaja Sarajevskih dana poezije, naglasio je Brka, dodajući da je ova manifestacija, ipak, uspjela zadržati najznačajnije programe, kao što je predstavljanje nacionalne književnosti. Ove godine riječ je o Švedskoj.

"Sarajevski dani poezije kroz više od pola stoljeća omogućavali su naše kontinuirano samjeravanje sa savremenim pjesničkim tokovima, što je imalo izuzetan značaj za razvoj bh. pjesništva", kazao je on.

Ivo Komšić smatra da bi se opet moglo postaviti pitanje - čemu pjesnici u oskudnim vremenima. Međutim, on smatra da su ta vremena, ma koliko oskudna bila, izazovna za stvaraoce.

"Pjesnici na najbolji način sublimiraju takva vremena, teške događaje, historijske situacije, svoje misli i osjećaje, te svoj i bijes svih nas koji se u takvim vremenima nalazimo", istaknuo je Komšić.

Pjesenicima je poručio da oni uvijek, bez obzira na okvir koji teško nose oko slike svijeta koji stvaraju, tu sliku uvijek ispisuju nadom koja sviju spašava od smrti.

U današnjem programu učestvovalo je 11 pjesnika, dok će tokom petodnevne manifestacije pjesničke domete predstaviti 45 pjesnika iz 17 zemalja, među kojima su BiH, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Litvanija, Albanija, Norveška, Francuska, Njemačka, Bugarska, Švedska i druge zemlje.