O novoj predstavi
56

Pjer Žalica: Čehovljeve "Tri sestre" su tužan svijet koji podsjeća na nas i naš život danas i ovdje

Piše: El. Lj.
Pjer Žalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pjer Žalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sceni Kamernog teatra 55 uveliko traju probe za predstavu "Tri sestre", klasik Antona Pavloviča Čehova, koju režira Pjer Žalica. Dugo ga nije bilo pozorištu, a želio je da se, kada se vrati, bavi klasičnim materijalom. Zbog toga ponudu direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića da radi Čehova nije mogao odbiti.

"To je u mom slučaju bila ponuda koja se ne odbija i odmah sam pristao. Imali smo dvije opcije i na koncu se odlučili za 'Tri sestre'. Na odluku je snažno utjecao i glumački ansambl. Jako sam želio da ponovo radim s Tatjanom Šojić, Draganom Jovičićem, Feđom Štukanom, Gordanom Boban, Sabinom Bambur, Vanesom Glođo i Sašom Petrovićem. S nekima od njih sam posljednji put radio još kao student", rekao je Pjer.

Dodao je kako mu je jednako važno i izazovno bilo prvi put sarađivati s Mirsadom Tukom i fantastičnom mlađom glumačkom generacijom poput Senada Alihodžića, Borisa Lera, Maje Izetbegović i Muhameda Hadžovića.

"S Muhamedom se godinama dogovaram da nešto radimo zajedno, trebali smo raditi na dva filma, ali se nije dalo. Evo, sad se i to desilo", rekao je.

Autor (u ovom slučaju Čehov) uvijek je polazna i završna tačka, kaže nam Pjer naglašavajući da su u materijalu odgovori na sva pitanja i pretpostavke za svaki koncept.

"Naravno, neminovno je da materijal čitate u današnjem vremenu, s iskustvom, svjetonazorima i iskušenjima našeg doba. To nužno utječe na formulisanje ideje predstave koja onda postaje polazni osnov i ključni parametar za daljnji rad", objasnio je.

Priznaje da je približiti Čehova i njegov jedinstven svijet publici u svakom pogledu bio veliki izazov.

"Često mi posljednjih dana govore: 'Šta će ti Čehov, to je dosadno'. Postoji neka predrasuda, možda i temeljena na iskustvu, da je Čehov nešto strašno dosadno i manje-više nerazumljivo. Mislim da ćemo uspjeti napraviti uzbudljivu, razumljivu i duhovitu predstavu koja će tu predrasudu razbiti. Jer svijet 'Tri sestre' je tužan svijet u kojem ljudi vjeruju da imaju snove i pravo na sreću, a zapravo su to pravo davno izgubili, jer ništa nisu učinili da budu sretni, jer su čekali da im sreća sama dođe, a to se neće desiti. Nažalost, to mnogo podsjeća na nas i naš život, danas i ovdje. Čak je i duhovito na naš način", rekao je.

Predstava "Tri sestre" će na sceni Kamernog teatra 55 premijerno biti odigrana 23. marta. Ekipa koja radi na ovoj predstavi trenutno je na sredini procesa, a Pjer nam kaže da je uvjeren da će na kraju sve biti dobro.

"Glumci su odlični, kompozitor je Dino Šukalo, Midhat Mujkić radi digitalni videodizajn, Adisa Vatreš-Selimović scenografiju i kostim, a direktor nam je omogućio odlične uslove za rad. Dakle, ako ne bude dobro, do mene je", rekao je Pjer.