{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Picassova slika nađena u biblioteci u Bosanskoj Dubici?

F
16.1.2014. u 16:29
3
70
Picassova slika nađena u biblioteci u Bosanskoj Dubici?
3
Picassova slika nađena u biblioteci u Bosanskoj Dubici?
Foto: ATV Banja Luka
U Narodnoj biblioteci u Bosanskoj Dubici tvrde da imaju djelo Pabla Picassa, španskog slikara i jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća.
Grafika slavnog slikara, koju su godinama u tajnosti čuvali, ipak nije potpisana. Na djelu je samo datum, ali nadležni u biblioteci tvde da autentičnost nije upitna.

Picassovo djelo je poklon biblioteci u rodnom kraju od nekadašnjeg narodnog heroja Boška Šiljegovića. On je sliku dobio u Parizu 1964. godine kao učesnik komunističkog kongresa.

Bivši direktor Centra za kulturu u Bosanskoj Dubici Stojan Banjac kazao je za banjalučku Alternativnu televiziju da je bio "prestrašen kako da sačuvaju tu sliku".

"Nismo u to vrijeme imali tehničke uvjete da je možemo sačuvati. Jedino se mogla sačuvati šutanjem", ispičao je Banjac.

Slika je u biblioteci od kraja 80-ih godina prošlog vijeka, a čuvaju je u sefu.

Načelnik općine Bosanska Dubica Mile Zlojutro potvrđuje da će tražiti mogućnost da se slika, ukoliko se potvrdi autentičnost, na adekvatan način zaštiti i izloži.

Ova grafika je samo dio bogatog legata Boška Šiljegovića biblioteci u Bosanskoj Dubici. Tu je i knjiga Henryja Kissingera, koju je američki diplomat svojevremeno lično potpisao i poklonio Šiljegoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: