Kultura
83

Performans u Zemaljskom muzeju: Sadašnjost i budućnost viđena očima mladih

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mladi iz raznih krajeva BiH izveli su danas, u Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, performans kojim su iskazali viđenje svoje kao i sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Dio je to projekta nazvanog "Potraga za sličnostima" što ga realizira Udruženje Magacin Kabare, uz podršku Ambasade SAD-a u Sarajevu i partnera iz lokalnih zajednica.

Kroz performans mladi iz Doboj Juga, Sanskog Mosta, Ljubuškog, Tomislavgrada, Lopara i Ribnika pokazali su svoja kreativna djela, nastala u petodnevnom kampu održanom protekle sedmice u Sarajevu, a u okviru kojeg su istraživali zajednički identitet i kulturno naslijeđe naše države.

"Performans je dokaz da naše društvo ima omladinu koja može pokrenuti promjene i osigurati pozitivnu budućnost svih nas. Rad na tom projektu je još jednom dokazao da zdravu BiH i njeno društvo možemo graditi jedino kroz upoznavanje i poznavanje njenih stanovnika, kroz razmjenu mišljenja i pronalaženje zajedničkih interesa", istakao je reditelj i voditelj projekta "Potraga za sličnostima" Emir Kapetanović.

Planirano je da taj sadržaj bude prikazan i u formi dokumentarnog filma.