|

Performans "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova" kao nada za bolje sutra u svijetu

Performans "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova" kao nada za bolje sutra u svijetu
561
Klix.ba
29.6.2014. u 00:27
126
komentara
561

dijeljenja
1/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
11/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
12/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
13/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
14/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
15/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
16/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
17/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
18/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
19/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
20/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
21/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
22/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
23/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
24/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
25/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
26/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
27/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
28/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
29/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
30/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
31/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
32/38 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
33/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
34/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
35/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
36/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
37/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
38/38 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na Latinskoj ćupriji u Sarajevu večeras je netom prije ponoći u prisustvu brojnih građana održana izvedba muzičko-scenskog performansa "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova", koji je priređen u okviru cjelodnevnog programa obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata.
Kako prenosi reporter Klix.ba, događaju prisustvuje više stotina građana iz Sarajeva, BiH, ali i drugih zemalja svijeta. Umjetnici se smjenjuju, a publika aplaudira.

"Ovo je istinski spektakl", kazala nam je jedna građanki Sarajeva koja prisustvuje performansu. Naš reporter izvještava da se performans, kojim su mnogi oduševljeni, nastavlja dugo u noć. Umjetnici se smjenjuju na sceni.

Reporteri javljaju da je Šaban Šaulić sat nakon ponoći zapjevao svoju poznatu pjesmu "Vjerujem u ljubav", nakon čega je na Dino Merlin izašao na scenu i pjevao "Je l' Saraj'vo gdje je nekad bilo".

Podizanjem velikog srca tokom muzičke izvedbe Šaulića i Merlina, iz Sarajeva je poslana poruka mira i ljubavi, za stoljeće mira nakon stoljeća ratova.

Ovaj je događaj izvodi više od 300 učesnika iz 12 zemalja - Srbije, Hrvatske, Francuske, Belgije, Italije, Turske, Rusije, Rumunije, Moldavije, Slovenije, Velike Bitanije i BiH. Većina njih su umjetnici, muzičari, pjevači, glumci i plesači te učenici osnovnih škola. Uz istaknuta imena iz ovog miljea, nastupili su i mladi umjetnici.

Reditelj ovog događaja Haris Pašović prethodno je istaknuo za Agenciju Fena da je riječ o multidisciplinarnom spektaklu koji uključuje integrirani ples, dramu, muziku, pjevanje, horsko pjevanje i video.

"To je kompleksno muzičko-scensko djelo i priča o običnom čovjeku kojeg istorija vodi različitim tokovima. Ono će prenijeti poruku iz Sarajeva za građane BiH i cijeli svijet - poruku za novi početak, te želju za mirom i berićetom u 21. stoljeću. Želimo poručiti da nakon sto godina ratova treba uslijediti sto godina mira", kazao je on.

Među brojnim izvođačima koji će nastupiti su i Dino Merlin, Šaban Šaulić, Eldin Huseinbegović, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Kubanjski kozački hor iz grada Krasnodara u Rusiji, operski pjevač Nicolas Simea iz Pariza, klapa Cambi iz Kaštela, balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, plesni centar Tala iz Zagreba, te duhački kvartet iz Sarajeva.

U spektaklu igraju Alma Prica, Selma Ergeč, Aisa Maiga, Uroš Mladenović, Vladimir Maksimović, Aleksandra Pejić, Kristina Jevtović, Una Đelosavljević, Rijad Gvozden, Aleksandra Belošević, Nikolina Spasić, Davor Golubović, Uglješa Spasojević, Milan Novaković i Tatjana Mateša.

Radionice u Maglaju i Sarajevu napravile su scenografiju koju su kreirali sarajevski arhitekti Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dok je dizajnerica svjetla bila Barbara Mugnai iz Firence.

Nekoliko malih tvornica u Sarajevu šile su kostime Vanje Ciraj i Irme Saje. Muziku su komponirali Dino Šukalo i Danijel Žontar, a izbor pjesama napravio je Haris Pašović.

Produkciju je radio East West Centar, dok je projekt finansirala Evropska unija.
Prijavi grešku


Komentari (126)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...