Kultura
0

Paul Lowe i Ziyah Gafić sudionici izložbe "The Forensic Turn"

FENA
Paul Lowe (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu postavljena je izložba fotografija "The Forensic Turn" grupe autora.

Dio je to Warm festivala čiji sudionici su umjetnici raznih profila, istraživači i aktivisti koji se u svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima.

Radovi fotografa Paula Lowea i Ziyaha Gafića obuhvaćeni su tom izložbom, uz radove još pet autora.

U razgovoru organiziranom tim povodom danas u ambijentu u kojem je izložba postavljena govorili su o nastanku izložbe i temi koju obrađuje.

Osvrnuli su se na poziciju žrtve u prikazivanju konfliktne i postkonfliktne situacije te istaknuli da grafički prikaz patnje i ranjavanja mogu biti efektivni, ali i teški za gledanje.

Susretu je prisustvovala i autorica Monika Alvazar-Duarte koja se u svojim radovima bavi baštinom vijetnamskog rata u popularnim medijima.

Paul Lowe je direktor Master programa iz oblasti fotožurnalizma i dokumentarne fotografije na univerzitetu u Londonu. Višestruko je nagrađivani fotograf, a izvještavao je s ključnih događaja širom svijeta kao što su pad Berlinskog zida, Mandelin izlazak iz zatvora, konflikt u bivšoj Jugoslaviji i uništenje Groznog.

Ziyah Gafić iz Sarajeva diplomirao je komparativnu književnost. Od 1999. godine intenzivno putuje i pokriva značajne događaje u više od četrdeset zemalja. Gafićev rad je izlagan u mnogim galerijama i fotografskim festivalima.

Izložba fotografija "The Forencis Turn" bit će postavljena u Akademiji likovnih umjetnosti za vrijeme Warm Festivala koji traje do 4. jula, a uz izložbe nudi i filmske projekcije, prezentacije knjiga, kao i druge aktivnosti koje su u vezi sa savremenim konfliktima.