|

Pahuljice Sarajevske zime Sinanu Alimanoviću, "Malom princu", Zemaljskom muzeju...

Pahuljice Sarajevske zime Sinanu Alimanoviću, "Malom princu", Zemaljskom muzeju...
13
Klix.ba
24.12.2013. u 23:25
4
komentara
13

dijeljenja
Stručni žiri je dodijelio Srebrne pahuljice 29. Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2013. Umjetnost dodira.
U kategoriji muzike Srebrnu pahuljicu za najbolji koncert dobio je Sinan Alimanović sa solo pijanističkim koncertom "My Favorite Things".

U kategoriji vizuelnih umjetnosti nagrade za najbolje izložbe dobili su grčki fotografi za projekte "Phasma 2” i “Grčka u krizi”, te francuski slikari i skulptori Mile Terite, Sandrine Parrois i Monsta Julien Bagard za projekt “Spirit 2012”.

Srebrnu pahuljicu za književnost dobio je projekt saradnje Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke u BiH, pod nazivom "Irska književnost".

Nagrada za film dodijeljena je Sedmici japanskog filma.

U kategoriji teatra Srebrna pahuljica pripala je italijanskom teatru Teatro del Lemming, u izvedbi Hamleta (W. Shakespeare).

Kao najbolji plesni događaj izdvojen je španski flamenco show Café Cantante, u izvedbi Pedra Fernandeza i La Salli.

Kao najbolji program za mlade izabran je "Mali princ" (A. de Saint – Exupery ) u režiji Miroljuba Mijatovića, a u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Dječije, omladinske i lutkarske scene.

Za najznačajniji događaj izdvojeno je 125 godina Zemaljskog muzeja BiH u PSBIH, Zemaljski muzej BiH i Historijski muzej BiH.

Predsjednik stučnog žirija je prof. dr. Muhamed Dželilović, a ostali članovi stručnog žirija Asja Mandić - vizuelne umjetnosti, Višnja Bakalar - muzika, Edina Papo - ples, Nina Alihodžić – Hadžialić – književnost, Slaviša Mašić - film i video.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji otvaranja jubilarnog XXX festivala Sarajevo Sarajevska zima 2014. godine pod motom "Peace Art Freedom Festival" (PAFF).
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...