Promovisanje mladih reditelja
0

Ovogodišnji Future MESS donosi jedanaest predstava

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Program Future MESS ovogodišnjeg 51. internacionalnog teatarskog festivala MESS, posvećen promoviranju mladih reditelja do 35 godina starosti, u ovom će izdanju ponuditi 11 predstava, te po dvije radionice i master classa.

Future MESS ove će se godine predstaviti kao zaseban festival u Festivalu, s cjelovitim programom i gostima. Pod njegovim okriljem održavat će se i program Future MESS IYME (Internacionalna razmjena mladih stvaralaca), sačinjen od mreže devet festivala. Cilj mu je omogućiti pristup što većem broju festivala i pružanje prilike za predstavljanje mladih umjetnika u što više različitih kultura.

Pored BiH, predstave dolaze iz Švicarske, Hrvatske, Holandije, Velike Britanije, Irana, Italije i Portugala.

Selektorica Future MESS programa Selma Spahić najavila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je svih 11 predstava ovog programa bazirano na konceptu istraživanja pitanja identiteta na različite načine.

"Druga odlika svih predstava je brisanje granica između teatarskih funkcija, jer sada mnogi reditelji igraju u svojim predstavama", kazala je ona, ocjenjujući da je to pravac razvoja teatra.

Program dvije radionice i dva master classa najavila je koordinatorica radionica Future MESS-a Irma Alimanović, istaknuvši da su svi sadržaji edukativnog karaktera i namijenjeni studentima.

Ovogodišnji predavači bit će suosnivačica trupe "Piesn Kozla" Anna Zubrzycki, jedan od umjetničkih direktora kompanije "Rimini Protokoll" Stefan Kaegi i dramski pisac Goran Stefanovski, te na master classu jedan od vodećih teatarskih kritičara Latinske Amerike Fernando de Itae.

"Cilj radionica je da mladim umjetnicima pružimo mjesto susreta i priliku da unaprijede svoja iskustva u teatru. Bit će organizirani susreti s iskusnim profesorima širom Evrope", istaknula je ona.

Ovogodišnji partner MESS-a bit će Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), u okviru koje je oformljena i prva privatna Sarajevska filmska akademija čiji će studenti učestvovati na radionicama.

Dekan Sarajevske filmske akademije Nenad Dizdarević smatra da film ne postoji bez obrazovanih ljudi, ali i ni kompetentne publike, što je cilj koji žele postići i MESS i ova Akademija.

"Cilj nam je povećati prag znanja i procjene onoga šta jeste dobro i onoga šta nije dobro", kazao je on.

Ovogodišnji 51. MESS bit će održan od 30. septembra do 9. oktobra.