Veliki uspjeh
0

Ovogodišnja sezona Kamernog teatra 55 obilježena s tri premijere

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izuzetno uspješna ovogodišnja teatarska sezona u Kamernom teatru 55 obilježena je prvenstveno s tri premijerne izvedbe, ali i brojnim značajnim gostovanjima po kojima je taj teatar postao lider na bh. kulturnoj sceni, istaknuo je danas za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić.

"U Kamernom smo veoma ponosni na činjenicu da smo za nepunih pet mjeseci imali već tri premijere, i to kakve! Riječ je o ansambl predstavama "Bjesnilo" Kroetza u režiji Sulejmana Kupusovića, "Bolest porodice M." Paravidina u režiji Selme Spahić i "Kamen" Von Mayenburga u režiji Dine Mustafića", naglasio je Topčić.

Potcrtao je činjenicu da je to ostvario teatar koji ima najmanje sredstava za produkciju, što je objektivno više od njegovih finansijskih mogućnosti. Zbog toga će u narednom periodu Kamerni teatar 55, kako ističe Topčić, "malo spustiti loptu".

Kada je riječ o gostovanjima, direktor Kamernog je mišljenja da je tu ova kuća neprikosnovena.

"Kada bismo odgovarali na sve pozive, a ne birali samo one najatraktivnije i finansijski najpovoljnije, ne bismo ni igrali na matičnoj sceni, nego bismo bili putujuće pozorište", smatra on.

Tako je ansambl Kamernog teatra 55 od početka ove godine nastupio s "Helverovom noći" pet puta u Kostariki, a zatim s hit predstavom "Žaba" u Nikšiću, Rijeci, Srebreniku, Mostaru, Banjoj Luci, Zenici, Bjelovaru, Osijeku i Beogradu, dok predstoje gostovanja i na Brionima, u Počitelju i Budvi, te Beču, Istanbulu i Zaječaru.

"Bolest porodice M." igrana je pred publikom u Beogradu, "Umri muški" gostuje u Zvorniku, dok je Kamerni teatar 55 s nove tri predstave aplicirao na nekoliko značajnih regionalnih festivala te očekuje pozive za gostovanje.

"Sve u svemu, veliki rad cijelog kolektiva daje velike rezultate", zaključio je Zlatko Topčić.