Kultura
20

"Ovo je Tuzla": Premijerno prikazan film koji donosi sve ljepote Grada soli

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na tuzlanskom Trgu Slobode večeras je upriličeno premijerno prikazivanje filma u 4k rezoluciji pod nazivom "Ovo je Tuzla" autora Denisa Bašića, Mirze Hadžića i Peđe Pepića. Riječ je o promotivno-dokumentarnom ostvarenju koje prikazuje sve ljepote grada na zrnu soli.

Video je sačinjen najsavremenijom opremom i prikazuje Tuzlu iz jedne druge perspektive, koja, prema riječima jednog od autora Mirze Hadžića, do sada nije viđena na našim prostorima.

"Film je promotivno-dokumentarnog karaktera. Rađen je time-lapse tehnologijom u visokoj 4k rezoluciji te zračnim kadrovima za koje smo koristili najsavremenije dronove trenutno dostupne na tržištu. Sa sigurnošću mogu reći da ovakav vid promocije nekog grada još nije snimljen u regiji. Ovo je prvi takav film i mi se nadamo da će predstavljati ličnu kartu grada Tuzle", kazao je Hadžić za Klix.ba.

Ostvarenje je snimano u periodu od dvije godine na 80 različitih lokacija, počevši od religijskih objekata i spomenika kulture, pa do prirodnih ljepota grada i okoline, ali i industrijskih objekata.

Tokom dvogodišnjeg rada nastalo je više od deset sati video materijala, kao i 300.000 fotografija, što ovo ostvarenje, ističe Hadžić, čini filmom sa najvećom fotografskom bazom u regiji.

Premijernom prikazivanju filma prethodila je izložba jednog dijela pomenutih fotografija.

"Izloženo je blizu 50 fotografija na kojima su prikazani pojedini kadrovi unutar filma. Prilikom snimanja kadrova izvlačili smo fotografije te ih večeras prikazali publici", dodao je Hadžić.

Premijernim prikazivanjem filma te izložbom fotografija završeno je osmo izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop.

"Ovogodišnje izdanje festivala prošlo je u najboljem redu. Jako smo zadovoljni kako su se odvijale sve aktivnosti, ali i koliko su bile posjećene. Zadovoljstvo nam je da Kaleidoskop možemo zatvoriti filmom koji prikazuje jedno bogatstvo različitosti, što i jeste ovaj naš festival", istakla je za Klix.ba članica Organizacionog odbora festivala Dajana Bakić.

Kaleidoskop je nastao u cilju obogaćivanja kulturnog sadržaja tokom turističke sezone u Tuzli, ali i da podrži razvoj kreativne industrije i kulturnog turizma u ovom gradu.

U proteklih šest dana posjetitelji su imali priliku uživati u bogatom programu kojeg su sačinjavale umjetničke radionice, izložbe, predstave, art market, ali i večernji koncerti kod zgrade nekadašnje Muzičke škole u Tuzli.

U tri koncertne večeri široj javnosti predstavilo se 17 bendova iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske i Italije.

Ovaj festival je svoj začetak imao u okviru Culture II projekta, a unazad nekoliko godina okuplja brojne mlade, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i šire.