Dan žalosti
17

Ovi događaji u Sarajevu se danas neće održati, među njima i predstava Tarika Filipovića

I. B.
Tarik Filipović trebao je večeras održati predstavu u Domu mladih
Tarik Filipović trebao je večeras održati predstavu u Domu mladih
Nakon stravičnih događaja koji se proteklih dana dešavaju u Srbiji, ušutio je cijeli region. U Bosni i Hercegovini danas je proglašen dan žalosti, a mnogi pjevači, glumci te ostali učesnici kulturno-zabavnih događanja, odlučili su pomjeriti program za neke od dana kasnije.
U cijelom regionu građani se opraštaju i žale za nevino stradalom djecom i čuvarom Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Iz solidarnosti sa ovom teškom situacijom, i u našoj je zemlji proglašen dan žalosti.

To podrazumijeva da će zastave na institucijama BiH danas biti spuštene na pola koplja, dok će televizijski i radijski sadržaj, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za danas, prilagoditi danu žalosti.

Brojni organizatori kao i učesnici različitih kulturnih događaja koji su se danas, ali i narednih dana trebali održati u Sarajevu, najavili su kako će njihove izvedbe biti prolongirane.

U nastavku pročitajte i o kojim od njih je riječ:

Tarik Filipović i njegova predstava "Sex i glad" koja se trebala održati danas u Domu mladih u Sarajevu, prolongirana je za 16. maj. Glumac i voditelj potvrdio je to i na svom Instagram profilu.

Filipović je potvrdio da se njegova predstava u Sarajevu neće održati danas
Filipović je potvrdio da se njegova predstava u Sarajevu neće održati danas

Organizatori su objasnili su kako su se na ovaj potez odlučili zbog dana žalosti te da će kupljene ulaznice vrijediti i na novi navedeni datum. Više informacija dostupno je na sljedećem linku.

Srbijanska rock muzička grupa Buč Kesidi večeras je također trebala nastupiti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u sarajevskom klubu Sloga. Međutim, usljed horora u Beogradu odlučili su odložiti nastup, što su saopćili odmah u srijedu.

"Dragi ljudi, pazite i čuvajte jedni druge. Da se ovako nešto više nikada i nigdje ne ponovi", istakli su te dodali kako će novi termin održavanja koncerta biti objavljen naknadno.

Iz Internacionalnog teatarskog festivala Mess saopćili su kako se odgađa igranje predstave "Brašno u venama", umjetnički komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu. Ona je trebala biti održana večeras u Fondu Memorijala na Kovačima.

Svoje programe, Modul Memorije nastaviti će u nedjelju, 7. maja, kada će u kinu Meeting Point u 12 sati biti održana bh. premijera dokumentarnog filma "Our Family Garden", autorice Smirne Kulenović.

Kada je riječ o repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, za današnji dan nema zakazanih događaja, ali su za sutra najavljene opera "Telefon" te koncerti u sklopu programa Dani Kantona Sarajevo koji se trebaju održati na pozorišnom trgu Susan Sontag.

Kako nam je potvrđeno iz centralne teatarske kuća u BiH, za sada nema informacija o odgađanju sutrašnjih događaja, no ukoliko se nešto promijeni, posjetitelji će biti blagovremeno obaviješteni.

Promjena u repertoarima multipleks kina Cinestar i Cineplexx neće biti, međutim, osoblje je istaklo da će muzika u njihovim lobijima danas, u skladu s danom žalosti, biti utišana, što će biti praksa i na mnogim drugim mjestima kao i ugostiteljskim objektima kako u Sarajevu, tako i širom zemlje.

S druge strane, večerašnja besplatna projekcija kultnog filma "Casablanca", koja je trebala biti održana u 21 sat u drive-in kinu na velikom parkingu stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu, također je odgođena.

Komisija Općinskog vijeća Centar za pitanja mladih, organizator događaja, naveli su kako je prikazivanje filma prolongirano u znak solidarnosti sa porodicama stradalih.

Podsjetimo, dan žalosti u BiH će trajati danas, 5. maja. Do takve odluke došlo je nakon što je u srijedu 13-godišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" usmrtio osmero djece te čuvara ove obrazovne ustanove.

Nažalost, tu nije bio kraj tragičnim događajima u susjednoj zemlji, a još jedan takav slučaj dogodio se sinoć nakon 23 sata u selu Dubona kod Mladenovca, kada je 21-godišnji napadač otvorio vatru u školskom dvorištu i tom prilikom ubio osam, a ranio 13 osoba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom posljednjem obraćanju najavio niz novih mjera i aktivnosti, prvenstveno u cilju pooštravanja mjera za osobe koje posjeduju oružje.