Kultura
229

Ovacije za goste iz Sarajeva: Mjuzikl Footloose oduševio i Zeničane

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U produkciji Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, a u saradnji sa Muzičkom akademijom Sarajevo, Akademijom scenskih umjetnosti i Akademijom likovnih umjetnosti sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici pred oko više desetina Zeničana izveden mjuzikl "Footloose".

Učesnici mjuzikla "Footloose", koji je okarakterisan kao trijumfalan, sinoć su prvi put nastupili u Zenici, a mjuzikl je premijerno izveden u Sarajevu 13. juna tekuće godine.

Riječ je o američkom hit mjuziklu režisera Herberta Rossa iz 1984. za koji je muziku napisao Tom Snow, a s obzirom na godinu kada je film snimljen ova postavka "Footloose“ mjuzikla simbolično obilježava 30 godina od premijere filma ali i 30 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Preko 30 učesnika "Footloosea" sinoć je igralo na daskama Bosanskog narodnog pozorišta, a muzičku režiju potpisuje Alma Ferović koja je sinoć izjavila da je nastup u BNP-u "karta" za dalji uspjeh.

"Nama su davno rekli da smo prošli ako zadovoljimo publiku u Zenici. Veliko hvala direktoru Hazimu Begagiću i čitavom osoblju i hvala vama što ste došli. Ovo je naše prvo gostovanje mimo Sarajeva i zbog toga smo jako sretni. Već pune dvije godine želimo otići u neki drugi grad i zbog toga smo večeras zaista sretni", kazala je Ferović nakon nastupa u Zenici.

Mjuzikl "Footloose" govori o Renu McCormacku, koji nakon što mu majka ostane bez posla, iz Chicaga seli u gradić Beaumont. Zbog saobraćajne nesreće u kojoj su stradala četiri mladića, među njima i sin gradonačelnika, ples u ovom gradiću je zabranjen, a maturanti ne smiju organizirati ni svoju matursku zabavu. Ren sa velikim ambicijama iz velikog grada se ne može pomiriti sa takvim načinom života i na sve načine pokušava vratiti ples u grad i na kraju mu to polazi za rukom.