Niz događaja
62

Otvorenjem Odjela za prirodne nauke počela proslava 130. rođendana Zemaljskog muzeja BiH

Piše: M. N.
(Foto: H. M./Klix.ba)
U okviru obilježavanja 130. godišnjice osnivanja i rada Zemaljskog muzeja BiH, danas je svečano otvorena obnovljena izložbena sala na Odjeljenju za prirodne nauke. Danas su izloženi fragmenti mozaika iz Panike kod Bileće koji su spašeni s arheološkog nalazišta koje je pretvoreno u vještačko jezero.

Sala je prvi put nakon ratnih razaranja obnovljena u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, a u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH za potrebe inventarizacije biodiverziteta u Federaciji BiH".

Kako je rekao Emir Kapetanović iz odjeljenja za konzervaciju, danas su pokušali predstaviti sve ono što su radili tokom protekle godine su saradnji s drugim institucijama. Ovaj odjel je izuzetno bitan jer spašava izuzetno bitne predmete od propadanja.

"Predstavljeni su predmeti iz radionice za konzervaciju arheološkog drveta, arheološkog metala i mozaik koji je nastao u saradnji s institutima iz Italije što je bila velika pomoć za naše odjeljenje, Zemaljski muzej i naše zbirke. Dobili smo znanje, opremu i upoznali se s novim metodama i tehnologijama", rekao je Kapetanović.

U okviru izložbe prikazan je fragment mozaika iz Panike kod Bileće koji je dislociran na arehološkom nalazištu koje datira iz rimskog doba. Od 1968. godine prekriveno je vodom, odnosno Bilećkim jezerom.

"Konzervatori su 1970-ih godina spasili dio mozaika i donijeli u muzej. Sada je na red došlo da se konzervira. Plan je konzervirati, restaurirati i sklopiti, odnosno obnoviti cijelu kompoziciju koja je tu nekada stajala", rekao je Kapetanović.

Povodom proslave 130. godišnjice Zemaljskog muzeja planirane su brojne aktivnosti tokom dana među kojima su otvorena predavanja predsjedavajućeg naučnog odbora međunarodne konferencije o orijentalnim tepisima Alberta Boralevija, kao i izložba "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća".

Zemaljski muzej BiH je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Arhitekta Karlo Paržik je uradio projekt za zgradu muzeja, koja se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, sa unutrašnjim atrijem gdje je smještena botanička bašta.

Tokom svog rada suočavao se s brojnim poteškoćama, a dva puta je bio zatvaran - najduže od oktobra 2012. godine do 15.9.2015. godine kada je zahvaljujući aktivistima i građanima koji su dežurali ponovo otvoren.