"Nepokoreni grad"
64

Otvoreni Dani antifašizma u Mostaru: Trebamo se napokon odreći kulture rata

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Izložbom "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu" otvoreni su ovogodišnji Dani antifašizma u Mostaru. Cijela manifestacija inspirisana je 14. februarom Danom odlobođenja Mostara.

Dane antifašizma otvorio je Sead Đulić predsjednik UABNOR-a Mostar kazavši da osnovni cilj manifestacije nije puko podsjećanje na prošlost, jer bi samo to bilo potpuno besmisleno.

"Želimo poslati poruku svima da koristeći ova iskustva da se trebamo okrenuti jedni drugima, da se okrenemo jednakosti i toleranciji, zajedništvu... I na bazi toga odreknemo kulture rata i krenemo graditi kulturu mira", kazao je Đulić naglasivši da oni koji su rođeni na početku rata već sad imaju djecu.

Dodao je kako trenutno obrazovanje o ovakvim temama ništa ne uči i da su današnja djeca budući ratnici jer odrastaju odvojeno i sa zamjenom teza.

Izložba "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu" djelo je Amera Zagorčića koja je sačinjena od presjeka poginulih boraca, svih narodnih heroja koje je dao grad na Neretvi te detalja Mostarske operacije.

Dani antifašizma u Mostaru traju do subote 16. februara kad je prdvićena centralna manifestacija na kojoj će biti dodijeljena i februarska priznanja te upriličena posjeta Partizanskom spomen groblju. Tog dana u Mostaru organizator očekuje oko dvije hiljade gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i antifašiste iz svih država nastalih raspadom Jugoslavije.