Kultura
1

Otvorena multimedijalna izložba posvećena Miguelu de Cervantesu

FENA
Ambasador Kraljevine Španije u BiH Juan Bosco Gimenez Soriano i direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić danas su u sarajevskoj Vijećnici otvorili multimedijalnu izložbu posvećenu 400-godišnjici smrti Miguela de Cervantesa.

Izložbu čine knjige iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Centra za slijepa i slabovidna lica (Don Kihot na Brajevom pismu), audio snimak Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH djela "Don Kihot", kao i plakati i knjige Ambasade Kraljevine Španije u BiH posvećeni Cervantesu.

Ambasador Soriano je istakao posebno značenje Cervantesovog djela i njegovu aktuelnost u savremenoj evropskoj i svjetskoj književnosti.

Spahić je posebno izdvojio projekat Festivala Sarajevska zima posvećen Cervantesu i zahvalio se svim učesnicima koji su pripremili izložbu, te najavio da će u Vijećnici 20. marta biti izvedeno djelo Don Kihot kompozitora Erica Bretona povodom Dana frankofonije u BiH.

Djelo Cervantesa prof. dr. Nina Alihodžić ocojenila je temeljem za evropsku i svjetsku civilizaciju i istakla njegovo višeslojno značenje u savremenom svijetu umjetnosti.

Tokom izložbe koja će biti otvorena do 7. marta posjetioci će imati priliku da vide i film "Don Kihot" iz 1933. godine na španskom jeziku.