Kultura
7

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba "Miguel de Cervantes ili želja za životom"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba "Miguel de Cervantes ili želja za životom" španskog fotografa Jose Manuel Navie otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

"Ova izložba je pokušaj korištenja slike da bi se rekonstruirao životni put umjetnika odnosno moje nastojanje da fotografišem sadašnji svijet gledajući kroz oči pisca Cervantesa", izjavio je fotograf Navia.

Radeći ovu izložbu bio je, kaže, u prilici fotografirati teritorije koje su i dan danas veoma uzbudljive jer su granične u geografskom i kulturološkom smislu.

Tako je mjesta koja je Cervantes za svog života posjetio Navia prikazao na nov način, želeći ponukati na razmišljanje o kontekstualizaciji piščevog života i djela, uz podsjećanje na pojedine dijelove njegove životne putanje.

"Nudeći novi pogled na krajeve, koje je fotograf predstavio na izložbi, pokreće se dijalog koji prelazi granice vremena i prostora tražeći životnu stazu Cervantesa kazao je ambasador Španije u BiH Bosco Gimenez Soriano na otvaranju izložbe.

Izložba će biti otvorena do 2. juna, a proizvod je saradnje između AC/E, Instituta Cervantes i AECID u okviru aktivnosti obilježavanja 400. godišnjice smrti Miguela de Crevantesa.