Kultura
10

Otvorena izložba 'Staro jevrejsko groblje u Sarajevu'

FENA
Izložba Elija Taubera "Staro jevrejsko groblje u Sarajevu" otvorena je večeras u Galeriji Novi Hram u Sarajevu.

Autor je predstavio niz minijaturnih nadgrobnih spomenika izrađenih u kamenu te slike Starog jevrejskog groblja.

Tauber je napomenuo da su stranci veoma zainteresirani za ovo jevrejsko groblje te da je izložba način da se ono predstavi u svijetu, pa je stoga izložba urađena na engleskom jeziku.

Kazao je da sve dobre stvari dolaze slučajno te da tek poslije toga čovjek nešto napravi.Tako se, kaže, desilo da je prije 10 godina otkrio spomenik jedinstven u svijetu, a radi se o nadgrobnom spomeniku Zeki-efendije, odnosno Moše Atijasa, koji je bio član gradske uprave Sarajeva.

Tauber pojašnjava da je tekst na Atijasovom nadgrobnom spomeniku bio zapisan na tri jezika, ovdašnjem, hebrejskom i turskom - arapskim pismom, te da ga to čini karakterističnim.

Sam tekst o Zeki-efendiji, dodao je, govori da je bio dobra i poštena ličnost.

Sama ideja o izložbi Tauberu je, kaže, došla mnogo kasnije, kada je prije nekoliko godina odlučio da detaljnije istraži cijelu priču.

"Bilo je dosta spoticanja dok nisam došao do određenih podataka, koji su otkrili kada i kako je šta izgrađeno, ko je gradio te šta je uslovilo pravljenje grobljanske ograde", ispričao je.

Mozaik se, kaže, postepeno slagao, a kada su nakon prošlogodišnjeg istraživanja pronašli genizu, odnosno grobnicu u kojoj Jevreji sahranjuju svoje svete knjige, onda je zaokružena cijela priča i potrazi je bio kraj.