Collegium artisticum
266

Otvorena izložba "Refleksije" Džejlane Karaman Pašić: Omaž svim jakim ženama oko nas

N. O.
Džejlana Karaman Pašić na otvorenju izložbe (Foto: I. Š./Klix.ba)
Džejlana Karaman Pašić na otvorenju izložbe "Refleksije" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je u galeriji Collegium artisticum otvorena izložba "Refleksije" magistrice likovne umjetnosti Džejlane Karaman Pašić, a poručila je kako je ona zapravo omaž svim jakim ženama oko nas.

Na izložbi je umjetnica predstavila radove koji su nastajali tokom posljednjih nekoliko godina. Galerijska postavka, odišući stilskom raznolikošću, funkcioniše kao jedan živi organizam koji reflektira umjetnički senzibilitet blizak duhu modernističkih težnji koje imaju tendenciju ka apstrakciji.

"Izložbom 'Refleksije' željela bih postići jednu prostornu dinamiku jednu igru i odnos posmatrača i slike. Sam naziv izložbe izveden je iz upotrebe stakla i ogledala u podlozi", kazala je Karaman Pašić.

Pojasnila je da su s jedne strane radovi sa staklom u vidu kompozicija koje u sebi imaju sfere ogledala, a s druge strane ogledalo je iskorišteno kao instalacija samo po sebi.

"Ono što karakteriše ovu moju izložbu večeras jesu različiti ciklusi koji su povezani tematski i izvedbeno kao i jednom organskom formom i organskim apstraktnim izrazom koji je prožet kroz sve", dodala je.

Izloženo je oko 50 radova, a umjetnica je kazala kako je zapravo moguće vidjeti nekoliko razvojnih faza njenog stvaralaštva budući da su ovo radovi koji su nastajali u posljednje četiri godine.

Istraživanje iz ovoga ciklusa nastalo je iz potrebe za čistim likovnim izrazom, oslobođeno od sprega mimezisa, odnosno oponašanja ili preslikavanja nečega.

Predmet interesovanja umjetnice je čista igra likovnih elemenata, svjesno ostavljanje značenja po strani te prepuštenost čistom likovnom izrazu. Nastojanje da u svakom djelu utka vlastiti visoko razvijeni i autonomni izraz manifestuje se kroz bogat kolorit, dinamičnu formu i upotrebu različitih materijala u podlozi.

Suštinska namjera Džejlane Karaman Pašić na izložbi jeste postići jednu prostornu dinamiku likovnih elemenata naspram enterijera, okupirati posmatračevu percepciju i uvesti ga u svijet pun igre i izražajnosti.

Tokom otvorenja posjetitelji su imali priliku i poslušati neke od najpoznatijih tango kompozicija za gitaru, u izvedbi mladog i talentiranog gitariste Tarika Kamarića.