Povod je rat u Palestini
13

Otvorena izložba "Oteta zemlja" slikara Džeke Hodžića: Patnja naroda kroz historiju

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
U galeriji Roman Petrović u Sarajevu danas je otvorena izložba "Oteta zemlja" akademskog slikara Džeke Hodžića koja donosi interpretaciju historijskih dešavanja od koloniziranja Amerike do dešavanja u Ukrajini i Gazi.

Izložba "Oteta zemlja" vodi kroz putovanje kroz vijekove i sve kontinente dotičući se tamne strane ljudske svijeti i društvenih problema koji se trenutno nalaze i u Ukrajini i u Gazi. Hodžićeva umjetnost ne samo da je estetska već nosi i duboku poruku.

Na izložbi je predstavljeno oko 30 radova novonastalog ciklusa, u tehnici ulja na platnu ili kartonu, zatim kolažu i asemblažu, te jedan skulptorski objekat.

Zastupljeni radovi predstavljaju Hodžićevu interpretaciju historijskih dešavanja u širem vremenskom rasponu od koloniziranja Amerika, Australije, Afrike, Indije, kao i stradanja za vrijeme totalitarnih režima, do najrecentnijih ratnih dešavanja u Ukrajini i Gazi.

Akademski slikar Džeko Hodžić (Foto: V. D./Klix.ba)
Akademski slikar Džeko Hodžić (Foto: V. D./Klix.ba)

"Povod izložbe je ovaj rat u Palestini koji se vodi bestijalno gdje se ubijaju ljudi, život, mladost, gdje nema nikakvog respekta niti neko iz svijeta to želi da spriječi. To me najviše boli, ubijaju mladu djecu jer kad hoćete da ubijete neku naciju - ubijete joj mladost, ubijete djecu, novorođenčad, najistaknutnije ljude. To se sad radi u Palestini, zatiru naciju pred očima neke lažne demokratske javnosti što mene kao umjetnika i kao čovjeka jako boli", kazao Hodžić na otvorenju izložbe.

"Oteta zemlja" je umjetničko-dokumentarni projekat, naglasio je Hodžić ističući da nije samo umjetnost.

"Tematski je pravljena, tako da sam negdje odstupio od nekog svog kreativnog da bi pojačao dokumentarnost. Tako da bih volio da se to razumije na ovaj način", poručio je Hodžić.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Faruk Dizdarević, književnik i historičar kulture, o Hodžićevom novom ciklusu između ostalog je napisao: "S obiljem simbolike i izuzetnim likovno - pripovjednim okvirom autor simbolično/ metaforično osvjetljava neke puteve zločina kroz ljudsku historiju. (...) Sam naslov ovoga ciklusa je svojevrsni rezime (tih) tamnih stranica ljudske historije. Ova događanja su koliko iskonska toliko i aktuelna, koliko implicitna toliko su i eksplicitna. Hodžićevo djelo ostavlja ta pitanja otvorenim. U isti mah poziva da ona budu propitana, razmatrana i razotkrivena u cijeloj njihovoj složenosti".

Djela spadaju u domen angažovane umjetnosti, budući da autor ovim ciklusom snažno i direktno reaguje kako na ranije tako i na trenutne društveno-političke okolnosti u svijetu te sagledava i kritički propituje njihove posljedice.

U vlastitom osvrtu povodom ove izložbe Džeko Hodžić obrazlažio je svoje motive za pripremu ciklusa simboličnog naziva "Oteta zemlja". Prisjećajući se ličnih iskustava i poistovjećujući patnju vlastitog naroda s patnjom mnogih koji su je kroz historiju, ili je danas proživljavaju, umjetnik je osjetio potrebu da osjećanja gnjeva i nemoći, akumulirana uslijed silnih nepravednih pojava u svijetu iskaže na polju likovnosti, vjerujući da će publika u njegovom djelu prepoznati univerzalne vrijednosti kojima teži.

Sarajevska publika izložbu će moći pogledati do 21. aprila, svakim danom osim nedjelje u terminu od 10 do 18 sati.