Sarajevo
0

Otvorena izložba "Jude sein. Being Jewish" Petera Rigauda

FENA
Peter Rigaud
Peter Rigaud
U organizaciji Austrijske ambasade u Sarajevu i saradnji sa Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom "La Benevolencija" Sarajevo i Festivalom "Sarajevska zima" večeras je otvorena izložba austrijskog fotografa Petera Rigauda i Jevrejskog muzeja Beč pod nazivom "Jude sein. Being Jewish."

Ko je Jevrej? Na čemu se temelji individualno jevrejstvo? Ko se oduvijek osjećao kao Jevrej? Ko je svoje jevrejstvo otkrio kasnije i kako? Ovim pitanjima se bavi izložba "Jude sein. Being Jewish".

"Jednostavnost fotografija koje prikazuju pojedinca i njihova mišljenja, predstavljaju zapravo njihov identitet“, rekao je otvarajući izložbu austrijski ambasador u BiH dr. Donatus Koeck.

Bečki fotograf Peter Rigaud je načinio seriju portreta bečkih Jevreja i Jevrejki, koji se suočavaju sa pitanjem o svom jevrejskom identitetu.

Jakob Finci je zahvalio na dugogodišnjoj saradnji sa Jevrejskim muzejom u Beču uz nadu da će ova saradnja potrajati, jer „mi smo prvi rodni list dobili u Beču“.

Pored portreta, kratki pismeni opisi, koje su načinile fotografirane osobe, bilježe njihove stavove i nude širok spektar različitih socijalnih, religijskih i svjetonazornih aspekata identiteta kroz generacije.

Svakom modelu je upućena molba da navede jednu osobu, koja bi po njemu trebala biti fotografirana, te da obrazloži svoj odabir. Tako su nastale opaske Jevreja o Jevrejima i Jevreja o sebi - u obliku slika i tekstova, koji su nadasve puni ljubavi.

Pitanja "Ko sam ja zapravo?" koja se u okviru ove izložbe na osnovu jevrejskog identiteta obrađuju su postavljena kao primjer za pitanja, koja si danas postavljaju mnogi ljudi, neovisno o tome da li su Jevreji ili ne.

Izložba "Jude sein. Being Jewish" će biti otvorena do 25. marta.