|

Otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije

Otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije
0
F
FENA
15.12.2010. u 20:13
0
komentara
0

dijeljenja
Otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je otvorena izložba radova najstarijeg živućeg fotografa i jednog od najznačajnijih umjetnika ove vrste u BiH, ali i u Evropi Alije M. Akšamije te predstavljena fotomonografija "Alija M. Akšamija".
Izložene su 64 fotografije koje, na Akšamiji svojstven način, ocrtavaju svakodnevni život, prirodu, emociju i pokret.

Izložbu je otvorila Aida Abadžić-Hodžić, koja je istakla da je Akšamija jedan od začetnika umjetnosti fotografije u BiH.

"Akšamija se, nenametljivo, uvlači u svakodnevne situacije i vjerno ih prenosi na fotografiju. Pred njegovim objektivom stijene pored rijeke postaju okamenjene simfonije, a ispucali mulj Drine najfinija arabeska", kazala je Abadžić-Hodžić.

Izložba su organizirali Bošnjački institut u suradnji s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Naime, izložene fotografije su legat Alije M. Akšamije Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Zagrebu.

"Ova izložba je prije Sarajeva postavljena i u Zagrebu, Poreču i Buzetu, i bila je izuzetno posjećena. Nakon Sarajeva mi ćemo je dalje predstavljati u cijeloj Hrvatskoj", izjavio je Feni potpredsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Zagreb Dževad Jogunčić.

Radovi će u Bošnjačkom institutu biti izloženi narednih mjesec dana.

Alija Akšamija dobitnik je brojnih nagrada i priznanja poput nagrade za životno djelo u oblasti fotografskog djelovanja koju mu je 2008. dodijelio Komitet Asocijacije nezavisnih profesionalnih fotografa Europe (PPofE), na prijedlog njemačke Akademije za primijenjenu umjetnost (IVAS) u Hanoveru.

Alija M. Akšamija rođen je u Rogatici 1919. Školovao se u Sarajevu, Beogradu i SAD-u. Izlagao je samostalno i kolektivno u svim važnijim svjetskim centrima. Dobitnik je velikog broja internacionalnih i nacionalnih priznanja, diploma i medalja, među kojima su i međunarodno priznanje EUROPHOT-a "majstor umjetničke fotografije", plaketa "Anastas Jovanović" te zlatna plaketa "Narodne tehnike".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.