{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije

F
15.12.2010. u 20:13
0
0
Otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije
0
Otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je otvorena izložba radova najstarijeg živućeg fotografa i jednog od najznačajnijih umjetnika ove vrste u BiH, ali i u Evropi Alije M. Akšamije te predstavljena fotomonografija "Alija M. Akšamija".
Izložene su 64 fotografije koje, na Akšamiji svojstven način, ocrtavaju svakodnevni život, prirodu, emociju i pokret.

Izložbu je otvorila Aida Abadžić-Hodžić, koja je istakla da je Akšamija jedan od začetnika umjetnosti fotografije u BiH.

"Akšamija se, nenametljivo, uvlači u svakodnevne situacije i vjerno ih prenosi na fotografiju. Pred njegovim objektivom stijene pored rijeke postaju okamenjene simfonije, a ispucali mulj Drine najfinija arabeska", kazala je Abadžić-Hodžić.

Izložba su organizirali Bošnjački institut u suradnji s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Naime, izložene fotografije su legat Alije M. Akšamije Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Zagrebu.

"Ova izložba je prije Sarajeva postavljena i u Zagrebu, Poreču i Buzetu, i bila je izuzetno posjećena. Nakon Sarajeva mi ćemo je dalje predstavljati u cijeloj Hrvatskoj", izjavio je Feni potpredsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Zagreb Dževad Jogunčić.

Radovi će u Bošnjačkom institutu biti izloženi narednih mjesec dana.

Alija Akšamija dobitnik je brojnih nagrada i priznanja poput nagrade za životno djelo u oblasti fotografskog djelovanja koju mu je 2008. dodijelio Komitet Asocijacije nezavisnih profesionalnih fotografa Europe (PPofE), na prijedlog njemačke Akademije za primijenjenu umjetnost (IVAS) u Hanoveru.

Alija M. Akšamija rođen je u Rogatici 1919. Školovao se u Sarajevu, Beogradu i SAD-u. Izlagao je samostalno i kolektivno u svim važnijim svjetskim centrima. Dobitnik je velikog broja internacionalnih i nacionalnih priznanja, diploma i medalja, među kojima su i međunarodno priznanje EUROPHOT-a "majstor umjetničke fotografije", plaketa "Anastas Jovanović" te zlatna plaketa "Narodne tehnike".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: