Kultura
0

Otvorena izložba "6 u 1" u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA
Umjetnička galerija BiH (Foto: Arhiv)
Umjetnička galerija BiH (Foto: Arhiv)
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je otvorena izložba čiji naziv "6 u 1" pokazuje da su u jednom izložbenom prostoru izložena djela iz šest različitih umjetničkih medija.

Upadljivije od samih autora, na izložbi je predstavljeno šest mladih historičarki umjetnosti, kustosica, čiji je odabir presudio o tome ko će biti izlagač.

Kustosice su Dijana Čustović, Aida Hajro, Leila Kulenović, Merima Memić, Aida Salketić i Aida Smailbegović, a izlagači Lejla Ćehajić (skulptura), Eldin Hasanagić (fotografija), Dženita Huseinović (grafika), Adela Jušić (print), Emir Ramović, arhitektura) te Meliha Teparić (slikarstvo/kaligrafija).

"Iako je do ovakve medijske raznolikosti došlo, po riječima kustosica, sasvim spontano, u odabiru autora prepoznajem na stanoviti način i određene afinitete i problemske okosnice oko kojih se zasniva i njihov budući istraživački rad...", zapisala je povodom izložbe Aida Hadžiabdić-Hodžić, predavačica na katedri za historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Projekt "6 u 1" inicirao je Saša Bukvić, a izložbu otvorila Leila Kulenović i naznačila okvirno da će postavka ostati u Umjetničkoj galeriji do iduće sedmice.