Klub "Burence"
0

Otvorena 4. manifestacija "Dani arhitekture 2011."

Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Izložbom posvećenoj radu bivših profesora Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Nedžada Kurte i Amira Polića u klubu "Burence" u petak je otvorena četvrta manifestacija Dani arhitekture 2011., koju organizuje Asocijacija studenata arhitektonskog fakulteta.

Ovogodišnja će manifestacija, tematski posvećena vezi Sarajeva s Evropom u kontekstu ove naučne oblasti, trajati do 21. maja, donoseći četiri izložbe i 13 predavanja gostujućih arhitekata iz cijele Evrope.

Predsjednik Asocijacije studenata arhitekture u Sarajevu Ajdin Polić istaknuo je da je večerašnja izložba posvećena profesorima koji su dali značajan doprinos u radu ove visokoškolske ustanove.

Govoreći o gostujućim arhitektima, Polić je rekao da su većina njih bh. arhitekti koji rade u inostranstvu, dok ostali dolaze iz Norveške, Engleske, Holandije, Francuske, Libanona, Danske, Srbije, Njemačke.

Najavio je da će, u okviru saradnje sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, biti postavljena i izložba njihovih radova, dok će program pored predavanja donijeti i film "Holandska arhitektura i dizajn", te prezentaciju "Norveška arhitektura", u organizaciji ambasada tih dviju zemalja.

"Centralni događaj će biti održan 14. i 15. maja u Narodnom pozorištu, kada će 13 gostujućih predavača na adekvatan način predstaviti svoj arhitektonski pristup u projektovanju, kao i teoretski pristup u urbanističkom projektovanju", naveo je Polić

Primarna ciljna grupa manifestacije su studenti s ciljem da im se približi arhitektonska praksa, te najnovija svjetska dostignuća na polju arhitekture.