{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren najveći Muzej islamske umjetnosti na svijetu

F
14.8.2010. u 16:26
0
11
Otvoren najveći Muzej islamske umjetnosti na svijetu
0
Muzej islamske umjetnosti u Kairu, najveći na svijetu, otvoren je u subotu nakon osam godina restauriranja, saopćile su egipatske vlasti.
Obnovljenu zgradu je otvorio egipatski predsjednik Hosni Mubarak u društvu s nekoliko svojih ministara, među kojim je bio ministar kulture Faruk Hosni, javio je AFP.

Posjetitelji će ipak sačekati do početka septembra kako bi mogli da uđu u ovu zgradu.

Oko 2.500 predmeta od velike historijske i umjetničke vrijednosti, izabranih iz fundusa od 100.000 predmeta, izloženo je u 25 dvorana.

Muzej u centru Kaira, u zgradi iz 1903. godine, osnovan je da bi zaštitio ovaj dio bogate egipatske baštine od pljačkaša antikviteta.

Cilj restauracije započete 2003. godine je odavenje počasti egipatskoj islamskoj kulturi i historiji, koji su manje cijenjeni od faraonskih antikviteta, koje milioni turista posjećuju svake godine.

Među najznačajnijim predmetima je ključ ukrašen zlatom od Kaabe, centralne zgrade velike džamije u Meki i najstariji poznati islamski dinar iz 697.

Izloženo je i nekoliko rijetkih rukopisa Kur'ana, kao i perzijski ćilimi i otomanska keramika, zatim stari astronomski instrumenti i instrumenti korišteni u arhitekturi i hemiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: