Prvi put takmičarskog karaktera
0

Otvoren festival kratkog filma u Srebrenici

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
U Srebrenici je večeras otvoren Peti internacionalni festival kratkog filma pod nazivom "Srebrna traka", na kome će biti prikazano 55 filmova iz 18 zemalja.

Festival je otvorio animator Berin Tuzlić, a program je počeo prikazivanjem filma "Prtljag" Danisa Tanovića.

Ovogodišnji festival je prvi put takmičarskog karaktera.Večeras će biti prikazano još devet kratkih filmova autora iz Njemačke, Srbije, Francuske, Španije, Kenije, Italije i Indije. 

U takmičarskom dijelu festivala biće prikazano 46 kratkih filmova, od 100 koliko ih je pristiglo na konkurs.  Nagradu "Srebrna traka" dobiće najbolji dokumentarni, animirani i studentski film. "Srebrna traka" biće dodijeljena i za najbolju filmsku fikciju.

Potpredsjednik Skupštine opštine  Srebrenica Amir Kulaglić, na otvaranju festivala  rekao je da je "Srebrna traka" najbolja reklama  za  ovo mjesto. "Ovaj festival i mnoge druge aktivnosti koje se u Srebrenici provode pokazuju da se ovdje stvara prosperitetna zajednica o čemu međunarodna javnost treba da bude upoznata", ocijenio je Kulaglić.

Organizator festivala, koji traje do 10. septembra, je Udruženje "Prijatelji Srebrenice", uz finansijsku pomoć Vlade Holandije.