{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren Balkanski institut za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja

F
6.6.2013. u 15:55
25
5
Otvoren Balkanski institut za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja
25
Otvoren Balkanski institut za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja
Adnan Huskić
Balkanski institut za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja, koji je osnovala Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), otvoren je na Univerzitetu SSST u Sarajevu.
Ceremoniji otvaranja prisustvovali su rektor Univerziteta Ejup Ganić i zamjenik predstavnika TIKA-e Mehmet Sureyya iz Istanbula.

Turska razvojna agencija -TIKA je tehnički opremila Institut i podržala projekt SSST-a "Analiza bosanskohercegovačko-turskih odnosa"- rekao je za Agenciju Fena Adnan Huskić, voditelj projekta.

Tako će se Institut, između ostalog, baviti i pitanjima uloge Turske u BiH te odnosima između Turske, BiH i Balkana u cjelini.

"Ovaj institut predstavlja neovisnu, neprofitnu naučnoistraživačku instituciju, čija je svrha razvijanje teorije, istraživanja i prakse radi objašnjavanja i analiziranja procesa neophodnih za efikasno razrješenje konflikata i uspostavljanje pomirenja, s posebnim naglaskom na regiju Balkana", istakao je Huskić.

Ciljevi Instituta su povećavanje razumijevanja duboko ukorijenjenih konflikata i provođenje i iniciranje istraživanja procesa bitnim za razrješavanje međugrupnih konflikata i pomirenja.

Dekanesa Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa na SSST-u i voditeljica projekata pomirenja u Institutu Sabina Čehajić- Clancy za Fenu je naglasila da će se putem projekta "Analiza bosanskohercegovačko-turskih odnosa" vršiti analiza ekonomskih, socioloških i političkih odnosa između BiH i Turske.

Osim toga, u okviru projekata pomirenja trenutno se u Institutu obrađuje tema efekata izvinjenja i reparacije na pitanje oprosta.

"Izvinjenja kao takva nemaju pozitivan učinak kao što smo očekivali. Međutim, s obzirom na to da je nedavno predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao neočekivano izvinjenje u smislu Srebrenice sada radimo eksperimentalnu analizu, gdje ispitujemo efekte njegovog izvinjenja, upravo onakvog kakvog ga je on dao na pitanje oprosta, shvatanja drugog i sl.", kazala je Čehajić-Clancy.

Također, cilj Balkanskog instituta za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja jest i uspostavljanje regionalne i međunarodne saradnje s univerzitetima, nevladinim organizacijama i istraživačima u područjima balkanskih studija, historije, politike, psihologije i pomirenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: