Kultura
0

Otvoren 1. oktobarski salon knjige

FENA
Povodom mjeseca knjige i 100-te godišnjice smrti Silvija Strahimira Kranjčevića večeras je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu otvoren 1. oktobarski salon knjige u organizaciji izdavačkih kuća Rabic i Zalihica.

Na salonu učestvuju izdavači: Biblioner, Bosanska riječ, Book & Marso, Naklada Begen d.o.o., Mladinska knjiga, Vaša knjiga, Interliber, Univerzitetska knjiga Mostar, Maunagić, Naklada Zoro-Sarajevo, Romanov, Zalihica, V.B.Z., Rabic, Bookline, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Na otvaranju 1. oktobarskog salona knjige, koji će trajati do 27. oktobra, govorili su direktor Bosankog kulturnog centra Abdurahman Čolić, književnih Željko Ivankvić i reditelj Dino Mustafić.

Književnik Željko Ivanković je rekao da mu je neobično drago da je ovaj prelijepi prostor ponovo otvorio svoja vrata knjizi. Naglasio je da se ovaj salon organizira pod okriljem jedne velike godišnjice, da je posvećen velikom piscu Silviju Strahimiru Kranjčeviću koji je umro u Sarajevu 29. oktobra 1908. godine.

Reditelj Dino Mustafić je, između ostalog, kazao da živimo u zemlji gdje je knjiga oporezovana kao svaki drugi proizvod, gdje ima visok procenat nepismenih, gdje se izgubio i isčezao kult i ritual knjige.

Zato, istaknuo je on, hvala organizatorima, izdavačima, autorima i piscima što rade i žive u ovakvim uvjetima, što postoje i vjeruju u knjigu, "u knjigu iz koje su proizašla sva ljudska i božija pravila, svi naši strahovi i nade".

Direktor Bosankog kulturnog centra Abdurahman Čolić je izrazio zadovoljstvo što se 1. oktobarski salon knjige održava upravo u BKC-u, zahvalivši onima koji su došli s tom idejom, a to su Rabic i Zalihica.