Zemaljski muzej BiH
0

Otvaranje festivala Sarajevska zima 7. februara

FENA
Ovogodišnje 28. izdanje festivalske zimske čarolije - Festivala "Sarajevska zima" bit će prigodnom ceremonijom otvoreno 7. februara s temom "2012.", a ugostit će je Zemaljski muzej BiH.
Svečanost otvaranja Festivala trajat će cijeli dan, ali i dan prije prigodnim najavnim festivalskim programima. "Sarajevska zima" ove će godine ponovo trajati do 21. marta, a počasni gosti bit će umjetnici iz Kraljevine Danske, predsjedavajuće Evropskom unijom.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će ovogodišnji program donijeti niz projekata iz različitih oblasti umjetničkog stvaralaštva - pozorište, muzika, film, video, vizuelna i primijenjena umjetnost, književnost i kulturno naslijeđe.

"Na Festivalu će učestvovati više od 1.000 umjetnika iz 47 zemalja. U okviru programa, između ostalog, bit će obilježeni jubileji najznačajnijih bh. i svjetskih umjetnika, kao i realizirani urbani performansi i instalacije, premijerne dramske predstave, vrhunske opere i koncerti, te sedmice filmova Danske, Japana i Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska)", kazao je Spahić.

Savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Marica Filipović najavila je otvaranje arheološke izložbe povodom 70. godišnjice smrti prvog kustosa, a kasnije i direktora ovog Muzeja Ćire Truhelke, koja će biti otvorena na dan svečane ceremonije otvaranja Festivala.

Istaknula je da se izložba priprema dugo vremena, te da će njome biti označen ulazak Zemaljskog muzeja BiH u 120. godišnjicu postojanja.

Selektori ovogodišnjeg festivalskog programa su Ognjen Bomoštar, Edina Papo, Dragan Jovičić, Mirsad Bećirbašić, Lejla Panjeta, Ivana Jevđević-Udovičić, Maja Abdomerović i Dragana Brkić.