Na sjeveru Perua
0

Otkriven nepoznat drevni jezik

SRNA
Arheolozi su na pozadini pisma iz 17. vijeka otkrili do sada nepoznat jezik koji je govorilo domorodačko stanovništvo na sjeveru Perua.

Međunarodni tim arheologa pronašao je pismo ispod ruševina crkvenog kompleksa nedaleko od mjesta Truhillo, 347 kilometara sjeverno od Lime. U objektima su puna dva vijeka živjeli dominikanski monasi.

"Istragom smo utvrdili da je na tom parčetu papira zabilježen sistem brojeva na jeziku koji je bio izgubljen stotinama godina", izjavio je Jeffrey Quilter, arheolog sa Harvardovog muzeja arheologije i etnologije.

Objavljena fotografija ovog pisma prikazuje kolonu sa brojevima ispisanu na španskom, a pored se nalazi prevod na jezik za koji naučnici kažu da je izumro.

"Otkrili smo jezik koji niko nije vidio ili čuo od 16. ili 17. vijeka", rekao je Quilter i dodao da je jezik sličan Quechuu, drevnom jeziku koji još govore milioni ljudi na Andima.

On je rekao da je možda riječ o pisanoj verziji jezika koji su španski kolonijalisti nazivali peskadora, kojim su govorili peruanski ribari sa sjevera zemlje.

Do sada nije pronađen nijedan zapis jezika peskadora.

Pismo, koje je bilo zatrpano pod ruševinama crkve Magdalena de Cao Viejo, pronađeno je 2008. godine.

	Quilter kaže da su arheolozi odlučili da ne objave svoje otkriće dok ne sakupe dokaze da je zaista riječ o izgubljenom jeziku. Rezultati istrage objavljeni su u  žurnalu "Američki antropolog".