Autentičan kamen
19

Otkrivanje Kamena mira iz Hirošime u Zemaljskom muzeju BiH

FENA
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kamen mira koji je gradu Sarajevu darovao japanski grad Hirošima bit će svečano otkriven sutra u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, najavljeno je iz gradske uprave.

Nakon prigodnih obraćanja, kamen mira otkrit će gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Asocijacije "Kamen mira iz Hirošime" Michio Umemoto.

Ceremoniji će prisustvovati i ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Sarajevo će postati 111. grad Evrope i svijeta koji će preuzeti kamen mira iz Hirošime.

To je jedan od 200 autentičnih kamena kojim su bile popločene ulice u Hirošimi kad je na taj grad bačena atomska bomba 6. augusta 1945. godine u 8:15 sati.

Kamen iz Hirošime zapravo je granitna ploča visoka 50-ak cm i teška 50 kg. Ploča je jedna od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod Aioi mosta, koji se nalazio samo 200 metara sjeverno od mjesta eksplozije.

U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi "Iz Hirošime", a bilo je potrebno 10 hiljada ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.

U maju 1991. godine osnovana je Asocijacija "Kamen za mir" iz Hirošime, koja već 26 godina promovira mirovnu misiju doniranjem ovog kamena gradovima Evrope i svijeta, kao simbola mira i i poruka iz Hirošime.