Kultura
0

Otkazivanje večeri Wagnerove muzike rezultiralo razmiricama u NP Sarajevo

FENA
Konferencija za medije organizirana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom nedavnog otkazivanja koncerta Večer Wagnerove muzike, u konačnici se pretvorila u interno obračunavanje predstavnika Sarajevske filhamonije i Opere NP Sarajevo.

Naime, novinari su ostali uskraćeni za zajedničko objašnjenje otkazivanja koncerta Wagnerove muzike te su im servirane međusobne optužbe, prebacivanje krivice i odgovornosti s jedne institucije na drugu. Stavovi Filharmonije i Opere bili su različiti, te je ostalo nejasno na čijoj strani i gdje je tu istina.

Koncert je trebao biti održan 29. septembra u Sarajevu i 30. septembra u Banjoj Luci, ali je otkazan u posljednji čas.

Svoje objašnjenje nastale situacije dao je i direktor Goethe instituta Michael Schroen, partner u organizaciji koncerta koji je njegovo održavanje i otkazao. On navodi nekoliko razloga – neodgovarajuća i neblagovremena promocija koncerta, neobično vrijeme njegovog održavanja - 19.30 sati u vrijeme ramazana, manjak komunikacije s upravom orkestra Filharmonije, manjak discipline na probama orkestra te na kraju i predizborni skup SDP-a koji je na dan održavanja koncerta organiziran na pozorišnom trgu.

"Netačni su navodi nekih medija da sam bio nezadovoljan muzičarima Sarajevske filharmonije. Siguran sam da su postojali svi preduvjeti da se koncert održi, jer mi u suprotnom ne bismo ni ušli u partnerstvo. Iz tog uvjerenja smo za nastup i pridobili tako značajne soliste na najvišem nivou iz Berlina", kazao je Schroen.

Kao jedno od opravdanja za ovakvu situaciju naveden je i problem s brojem muzičara u orkestru, koji se često moraju pozivati iz inozemstva kako bi neki projekt mogao biti realiziran. Isti je slučaj i s koncertom Wagnerove muzike, za koji je pozvano nekoliko opernih solista iz Njemačke. Na konferenciji se moglo čuti kako ti muzičari nisu bili obaviješteni na vrijeme o svom angažmanu.

Današnja konferencija za novinare, iako je trebalo da pruži potrebna objašnjenja otkazivanja koncerta, ponudila je samo niz konfuznih razloga i prebacivanja odgovornosti, što je dodatno potvrdilo postojeći raskol između Opere i Filhamonije NP Sarajevo. To zasigurno ne ide u prilog ugledu ove kuće u BiH i svijetu, kao i budućem jedinstvenom radu svih njenih struktura, a u cilju kvalitetne produkcije.