Prijetnje i pritisci nisu urodili plodom
3

Osnivači NP Mostar žele da Gegić ostane na mjestu direktora

Piše: A. Dž.
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
Istaknuti dramski pisac, reditelj i umjetnik Šemsudin Gegić, direktor Narodnog pozorišta Mostar, dobio je bezrezervnu podršku Ministarstva kulture i obrazovanja HNK i Gradske uprave Mostara koji su zatražili od njega da ostane na mjestu direktora do kraja mandata.

Iako je iza Gegića jedan od najtežih perioda u njegovoj dugoj i plodonosnoj karijeri, kojeg su obilježile pritisci i prijetnje manjeg dijela uposlenika NP Mostar, u razgovoru za Klix.ba govori da je presretan zbog pobjede pravde nad nepravdom te da s nestrpljenjem očekuje početak nove pozorišne sezone, koju će sutra otvoriti predstava "Koncert za pticu rugalicu", koju je po njegovom tekstu režirao Irfan Mensur.

"Šezdeset treću pozorišnu sezonu otvaramo jednim fenomenom, a to je da ćemo do kraja oktobra odigrati 14 predstava za koje su sve karte rasprodate. Imat ćemo oko 2.500 gledatelja za 17 dana, što neka pozorišta nemaju za cijelu godinu", kaže Gegić za Klix.ba.

Osvrnuo se na pritiske kojima je bio izložen otkako je preuzeo mjesto direktora najstarije i najistaknutije pozorišne ustanove u Hercegovini, a koji su rezultirali pravom hajkom na njegovu ličnost.

"Kada sam proljetos preuzeo mjesto umjetničkog direktora Pozorišta, nekoliko radnika sakrivenih iza Sindikata NP Mostar je počelo sa verbalnima napadima na moju ličnost, prijetnjama o likvidaciji, ispisivanjem uvredljivih grafita na zgradi pozorišta i traženjem moje smjene. Služili su se svim i svačim što je rezultiralo time da sam ja obolio. Zbog silnih pritisaka i stresa dobio sam herpes zoster i dva mjeseca sam proveo u postelji", priča Gegić.

Naglašava da je sve vrijeme 95 posto uposlenika, glumaca i administracije bilo uz njega, a da je nekolicina uposlenika, koja je vršila pritisak, namjeravala svoje neuspjehe pripisati njemu.

"Kada je od našeg osnivača došla revizija profesionalnih dosjea uposlenika Narodnog pozorišta Mostar, otkriveno je niz zloupotreba tih istih uposlenika.

Naime, da bi zatražili moju smjenu sakrili su se iza Sindikata i uposlenika koji nemaju veze s tim i u zahtjevu za smjenu falsificirali između tri i pet potpisa. Osim toga, revizija je pokazala da oni zauzimaju mjesta glumaca, a da ne ispunjavaju jedan ili oba uvjeta da mogu imati to rješenje. Uzimali su plaću, a ponajmanje su igrali u svom pozorištu. Kada smo počeli raditi, oni su svu krivicu htjeli prebaciti na mene", kaže Gegić.

Uposlenici koji su organizirano vršili pritisak na njega su mu, kaže, pokušali pripisati dug bivšeg rukovodstva od 96.000 KM za neplaćene doprinose i poreze na plaće.

Zbog tog duga Porezna inspekcija je htjela zatvoriti pozorište, ali je Gegić pristao dug otplaćivati na rate.

"Unatoč svemu što se događalo uspjeli smo izaći kao pobjednici. Ispunio sam obećanje kada sam rekao da ćemo vratiti Narodno pozorište Mostar na pijedestal na kojem je bilo prije rata. Nažalost, ovo je sve rezultiralo mojom bolešću, ali sam presretan što smo Narodnom pozorištu Mostar uspjeli vratiti stari sjaj, a onima koji su se služili svim ovim nečasnim radnjama ostaje da izvrše sopstveni, moralni i profesionalni harakiri, jer im drugo ne preostaje", zaključuje Gegić.