Pištolj i bomba
5

Oružje Gavrila Principa na izložbi u Londonu

Sarajevo-x.com
Pištolj koji je koristio Gavrilo Princip prilikom atentata na Franca Ferdinanda
Pištolj koji je koristio Gavrilo Princip prilikom atentata na Franca Ferdinanda
Oružje koje je koristio Gavrilo Princip prilikom atentata na austrijskog vojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu, nakon čega je otpočeo Prvi svjetski rat, ovih dana prvi put će se pojaviti na izložbi u Velikoj Britaniji na izložbu kojom se obilježava devedeset godina od kraja navedenog rata.

Pištolj i bomba koje je pripadnik organizacije "Mlada Bosna" upotrijebio u atentatu 1914. godine bit će izloženo u londonskom muzeju "Imperial War" u sklopu izložbe pod nazivom "Izložba sjećanja na Veliki rat".

"Dvadeseta godišnjica od kraja rata vrlo je važan kamen temeljac za sam muzej jer je 'Imperial War' osnovan tokom Prvog svjetskog rata," objasnio je viši historičar Terry Charman za Daily Mail. "Namjena muzeja je da služi kao vječiti podsjetnik na svjetski sukob u kojem je više od 700.000 britanskih vojnika izgubilo život. Nadamo se da će 'Izložba sjećanja na Veliki rat' gledaocima pružiti mogućnost da vide i otkriju kako je bilo onim ljudima čiji životi su oblikovani ovim ratom."

Neki od predmeta koji će se moći pogledati tokom izložbe uključuju i "Military Cross", nagradu dodijeljenu pjesniku i vojniku Wilfredu Owenu, platno koje je u vatru bacio premijer Lloyd George nakon potpisivanja Versajskog ugovora, te "Victoria Cross" koji je dodijeljen Jacku Cornwellu, najmlađem primaocu u historiji dodijeljivanja ove nagrade.

Izložba će biti otvorena 30. septembra 2008. i trajat će skoro čitavu 2009. godinu.