Kultura
103

Originalni vijenac sa gorionikom Vječne vatre od danas krasi Muzej Sarajeva

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnjoj svečanoj ceremoniji upriličenoj u centralnom depadansu Brusa bezistanu, gradonačelnik Ivo Komšić je u ime Grada Sarajeva Muzeju Sarajevo poklonio originalni spomen vijenac sa gorionikom spomenika Vječna vatra.

"Riječ je o dotrajalom, trošnom spomen vijencu koji je izrađen i postavljen 1946. godine u čast oslobodioca Sarajeva od fašizma. S obzirom da ovaj dio spomen-obilježja Vječna vatra ima povijesnu vrijednost, odlučili smo da ga kao izložbeni eksponat poklonimo Muzeju Sarajevo", istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Gradonačelnik je dodao da je Gradska uprava zamijenila stari vijenac novim ove godine pred obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva. Novi spomen vijenac je kopija starog, ali izrađen od trajnijeg materijala.

"Važno je za turiste i goste grada, a pogotovo naše đake da se upoznaju sa poviješću ovoga eksponata koji je dio naše suvremene povijesti", poručio je gradonačelnik Komšić.

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić je izrazio zadovoljstvo što je Muzej Sarajeva od gradonačelnika Ive Komšića i Gradske uprave dobio ovaj vrijedan eksponat.

"Jedna od važnijih djelatnosti Muzeja je prikupljanje eksponata. Prema tome, od danas naš muzej će biti bogatiji za jedan od najznačajnijih simbola grada Sarajeva – spomen vijenac Vječne vatre kojeg je projektovao Juraj Najthart", kazao je Avdić.