Kultura
0

"Orient et Occident", zbirka Safera Grbića, promovirana u Tešnju

Klix.ba
U prostorijama Opće biblioteke Tešanj promovirana je zbirka zapisa poetsko esejske forme Orient et Occident bosanskohercegovačkog književnika Safera Grbića.

Orient et Occident (lat. Istok i Zapad) je zbirka zapisa, koja govori o spoju Istoka i Zapada u Bosni i Hercegovini. Recenzije potpisuje akademik Andrijana Nikolić, predsjednik Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić i član Srpskog književnog društva Radomir D. Mitrić; nakladnik je Essegg, a glavni urednik Ilija Matić iz Hrvatske.

U Tešnju, o knjizi su govorili Hadžem Hajdarević (Sarajevo), Medina Džanbegović Mohamed (Kairo), Ilija Matić (Zagreb) i Kemal Ljevaković (Tešanj).

O knjizi pišu bosanskohercegovački i strani književnici, a o autoru rekao je akademik prof. dr. Bajram Redžepagić:

Iz književne kritike izvajamo obraćanje akademika prof. dr. Bajrama Redžepagića:

"Safer Grbić, darovit i mlad, i, iznad svega nezavisan, čiji je pogled, osoben, svojstven, i, nadasve - nezavisan; hrabrost da iskaže kako gleda na stvari savremene literature, hrabrost da se otarasi kanonizirane prošlosti, i, nadasve se kritički suprostavi ovještalim, zastarjelo konvencionalnim pogledima, posebice u produljivanju literarnih vrijednosti onih koji su decenijama "zajahali fotelje da odlučuju, tko jeste, a tko nije..., i prave vještačku sliku u kritici koja je, ustvari lažna slika, i slične tomu programe, - u koje niko ne vjeruje. Da, Safer Grbić ima svoje ideje, svoj pogled, svoj stav, i ne zazire da kaže svoju misao, svoju riječ. U umjetnosti nema klišea, niti stvaranja mitomana, onih koji za redom prave antologije, izbore, i programe, a da nisu pročitali ni desetinu knjiga tokom tri ili četiri decenije - zato je pojava ovog vrsnog mladog, darovitog pisca i kritičara datum u našoj novoj literaturi na BiH prostorima i šire".

Safer Grbić prevođen je na engleski, francuski, njemački i švedski jezik. Njegov rad je objavljen u svim najznačajnijim antologijama savremene omladinske bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske književnosti sa preko 30 pregleda, panorama, prikaza, zbornika, rukopisa... Član je Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini i honorarni suradnik Balkanske omladinske agencije, te dopisnik časopisa Al Rasub na engleskom jeziku za zemlje Bliskog Istoka.

Grbić je 2011. godine uvršten među deset najboljih mladih književnika na Balkanu od strane 50. organizacijskog odbora Festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda. Trenutno živi u Tešnju i Sarajevu.

Nakon promocije u Tešnju, gradu gdje je Grbić rođen, planirane su tri promocije u Sarajevu i šestomjesečna turneja Republikom Hrvatskom.