Turski nobelovac
123

Orhan Pamuk o sebi i književnosti u prepunom sarajevskom Domu Armije

M.A.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Turski nobelovac Orhan Pamuk u prepunom Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu večeras je s književnikom i izdavačem Damirom Uzunovićem razgovarao o svojoj bogatoj biografiji i bibliografiji.

Naime, ovaj globalno utjecajni turski književnik jučer je stigao u posjetu Sarajevu na poziv izdavačke kuće Buybook, a u glavnom gradu BiH prisustvovat će premijeri predstave "Snijeg" koja je nastala na osnovu njegovog istoimenog romana iz 2002. godine.

Orhan Pamuk je s Damirom Uzunovićem, direktorom izdavačke kuće Buybook, napravio kratak pregled svog dosadašnjeg književnog rada, ispričao je nekoliko anegdota, ali je dobar dio vremena posvetio romanu "Snijeg" za koji je prvashodno nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 2006. godine.

Među brojnim posjetiteljima koji su odlučili doći na večerašnji razgovor našla su se i neka poznata imena iz svijeta kulture kao što su to u prvom redu proslavljeni bh. reditelj i oskarovac Danis Tanović te ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Pamuk će sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo odgledati premijeru predstave "Snijeg" u režiji Dine Mustafića nakon čega bi se trebao vratiti kući.