Presuda za 30 dana
2

Okončan sudski postupak po tužbi bh. institucija kulture protiv ministrice Zore Dujmović

Piše: E. Lj.
Općinski sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Općinskom sudu u Sarajevu danas je okončana rasprava po tužbi sedam institucija kulture iz BiH protiv Federalnog ministarstva za kulturu i sport i ministrice Zore Dujmović, a radi utvrđivanja faktičke diskriminacije. Presuda se očekuje u roku od 30 dana.

U završnim riječima tužioci su još jednom naglasili da je procedura dodjele sredstava po Odluci Federalnog ministarstva za kulturu i sport (broj 03-14-10-5054/15) od 30. novembra 2015. godine bila diskriminatorna, jer je nadležno ministarstvo dijelilo novac na osnovu etno-nacionalnog, a ne etnički neutralnog i profesionalnog kriterija, kako je to bilo propisano Javnim pozivom za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini.

"Ovo je izuzetno težak, ali bitan postupak. Radi se o tvrdnji tzv. prikrivene diskriminacije koju nije jednostavno dokazati, jer javna vlast ne ostavlja dokaze iza sebe. U takvim slučajevima javni organi na papiru rade jedno, a u praksi provode sasvim drugo. Prema našem mišljenju, to je učinjeno i ovdje. Po dokumentaciji je ispalo da je ministarstvo cijenilo projekte iz oblasti kulture od međunarodnog značaja po profesionalnim kriterijima, po kvalitetu, a u praksi se ispostavlja da su prvo gledali ko kojem narodu i teritoriji pripada, pa ih onda svrstavali u tzv. etno-nacionalne kvote čineći očiglednu štetu onima koji zaista vrijede i zaslužuju podršku", rekao je advokat Nedim Ademović koji zastupa kulturna udruženja koja su tužila Federalno ministarstvo za kulturu i sport.

Ministarstvo kulture i sporta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo kulture i sporta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ademović smatra da je ovo samo jedan od mnogobrojnih slučajeva u BiH u kojima se faktički etno-nacionalizam prikriva dokumentacijom koja se radi samo pro forme.

"U praksi se sve, pa čak i kultura koja je od univerzalnog značaja, dijeli po etničkim, nacionalnim i vjerskim kriterijima", rekao je.

Podsjećamo, zbog raspodjele novca za kulturu prema etničkim, a ne prema neutralnim i profesionalnim kriterijima, kulturni radnici iz godine u godinu reagiraju i ulažu žalbe. S obzirom na to da nadležno ministarstvo nije adekvatno odgovorilo na njihove žalbe, određeni broj kulturnih udruženja odlučio je podnijeti tužbu zbog diskriminacije međunarodne kulture.