Kultura
9

Održana promocija knjige "Stjepan, sultan i plameni fratar"

Klix.ba
Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine Pixel organiziralo je u Ateljeu Figure u Sarajevu promociju romana "Stjepan, sultan i plameni fratar" autora Alena Ćorovića.

Ova neobična i nadasve originalna promocija u srednjovjekovnom stilu, za koju se tražila “stolica više” oduševila je i zabavila ljubitelje pisane riječi.

Roman "Stjepan, sultan i plameni fratar" je historijska satira koja na specifičan i zabavan način karikira poznate bosanskohercegovačke srednjovjekovne događaje.

"Oduvijek sam želio napisati ozbiljan historijski roman, ali kako ga napisati kada imamo tri zvanične verzije historije? Neko bi se mogao i uvrijediti. Da li nam se kralj zvao Stjepan ili Stefan? S tim stvarima se ne smiješ zezati. Da ne bih nekoga uvrijedio, kakvog političkog lidera ili ne dao bog, religijskog vođu, odlučio sam napisati četvrtu verziju naše historije. Moja verzija je satirična, ona je zbir parodija na davna vremena, aktuelnu političku zbilju i svjetskih bestselera. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da imaju svoju verziju Da Vinčijevog koda, na kraju krajeva, samo kod nas jedan simbol ima trojako značenje. Ovu knjigu preporučujem svim ljubiteljima historije, a u slučaju bilo kakvih indikacija i kontraindikacija nakon čitanja neka obavezno potraže pomoć svojih religijskih vođa", kazao je Alen Ćorović, autor knjige.

Promociji su prisustvovale brojne ličnosti iz svijeta kulture i umjetnosti, predstavnici medija, prijatelji autora, kao i mnogobrojni zainteresovani čitaoci.